Přeskočit na obsah

Cenná složka stravy v období menopauzy. Zmírňuje návaly horka a předchází osteoporóze.

Tofu stojí za to zařadit do svého jídelníčku, zejména po 50. roce života.

Co je to tofu?

Cenná složka stravy v období menopauzy. Zmírňuje návaly horka a předchází osteoporóze.

Ačkoli tofu na regálu v obchodě nevypadá příliš lákavě, je to mimořádně užitečná ingredience: lze mu dodat prakticky jakoukoli chuť a skvěle se hodí jak do slaných pokrmů, tak do dezertů. Lze ho nazvat sójovým tvarohem, protože se vyrábí ze sójového mléka, které se srazí solí a poté se formuje do briket.

Čistý tofu má výjimečně jemnou, téměř nepostřehnutelnou chuť a porézní strukturu. Proto snadno absorbuje všechny koření a marinády . Vyskytuje se v různých druzích – od hedvábného, který je ideální pro dezerty a omáčky, až po hustší, který se hodí na smažení, grilování nebo pečení. Tofu lze přidávat do polévek, salátů, pokrmů připravených ve woku a také použít jako náhražku masa . Sójový tvaroh by měl zaujmout zvláště důležité místo ve stravě zralých žen.

A co návaly horka během menopauzy?

Cenná složka stravy v období menopauzy. Zmírňuje návaly horka a předchází osteoporóze.

Po nástupu menopauzy klesá hladina estrogenu v těle, což je příčinou nepříjemných příznaků, které ženy pociťují, včetně návalů horka, špatné nálady a v dlouhodobém horizontu také zhoršení stavu kostí a zvýšeného rizika vzniku osteoporózy.

Tofu je bohatý na sójové isoflavony – rostlinné sloučeniny, jejichž struktura je podobná estrogenu, proto patří do skupiny fytoestrogenů . Jejich účinnost při zmírňování návalů horka a depresivní nálady je vědecky prokázána.

V roce 2021 časopis Menopause zveřejnil výsledky pozorování provedených Severní americkou společností pro studium menopauzy. Dvanáctitýdenní studie se ženami staršími 45 let ukázala, že rostlinná strava bohatá na sóju snížila frekvenci návalů horka o 84 % (z pěti na jeden denně). Více než polovina žen navíc zaznamenala téměř úplné vymizení návalů horka.

Štítky: