Nadýchaný piškotový dort s třešňovým džemem – jednoduchý dezert, který se hodí jak pro letní dny, tak pro chladné roční období.
Místní dezerty se obvykle neustále přetvářejí a mění. Piškotový dort má mnoho podob: od sirupovitého, obaleného kokosovou strouhankou, až po dort připravený se sezónním ovocem nebo tím, co se najde ve spíži.
V dnešním receptu je piškotový dort dezert, který lze připravit jak s čerstvými sezónními třešněmi nebo kyselými třešněmi, když je venku teplo, tak s třešňovým džemem nebo třešněmi, když nastane chladné počasí.
Jak jsem již řekla: vše je přepracováno a stejně chutné!
A co tedy potřebujete na dnešní dort?
Ingredience na nadýchaný piškot s třešněmi:
- 6 vajec
- 350 g cukru (nebo 400, pokud chcete sladší)
- Špetka soli
- 100 ml oleje
- 100 ml horké vody
- Vanilková esence
- Sáček prášku do pečiva
- Asi 550 g mouky
- Třešňový džem
Jak připravit piškotový dort s třešňovým džemem?
Do velké mísy dejte 6 vajec (bílky a žloutky) bez oddělení. Přidejte 400 g cukru a důkladně rozšlehejte, přidejte špetku soli, až vznikne lehká pěna.
Po smíchání pomalu přidejte 100 ml oleje, míchejte ještě několik sekund, poté přidejte horkou vodu. Pokračujte v míchání mixérem ještě několik sekund, poté šlehejte metličkou.
Přidejte vanilkovou esenci a v samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Poté mouku přidejte do směsi a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
Poté připravte plech, vyložte ho pečícím papírem a nalijte polovinu směsi. Na povrch lžičkou rozložte třešňový džem a vytvořte malé kopečky po celé ploše.
Poté nalijte zbývající směs na třešňový džem a pečte v předehřáté troubě při teplotě 170–180 stupňů asi 35–45 minut. Nebo dokud koláč nezíská zlatavou barvu a neprojde testem na špejli (pokud do něj zapíchnete špejli, měla by být čistá – to je známka toho, že je hotový).
Po vychladnutí koláč rychle otočte na plech nebo prkénko tak, aby marmeláda zůstala nahoře. Poté nakrájejte na kostičky a vychutnávejte si, kolik duše ráda.