Spotřeba cukru v České republice téměř dvojnásobně převyšuje doporučení WHO. Organizace požadují zavedení daně na cukr.
Průměrný dospělý člověk spotřebuje 24 kostky cukru denně. To je téměř dvakrát více, než doporučuje WHO.
Jíme příliš mnoho cukru. Ano, to víme. Ale pravděpodobně nevíme, kolik toho je skutečně hodně. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje konzumovat maximálně 10 % denního příjmu kalorií ve formě volného cukru. Při průměrné spotřebě 2000 kilokalorií denně to představuje maximálně 50 gramů denně – jeden gram cukru obsahuje čtyři kilokalorie, tedy 200.
Za rok to činí 18 250 gramů cukru, neboli 18,25 kilogramu. To je docela hodně, když si představíte sáčky s cukrem. To je 73 000 kilokalorií. A to není vše: 3. srpna byl tento údaj již překročen pro všechny obyvatele země. Do konce roku nesmíte konzumovat ani gram cukru, pokud chcete dodržovat doporučení WHO.
Téměř 92 gramů denně
Dospělí konzumují téměř 92 gramů cukru denně, což odpovídá 24 kostkám cukru. Již 0,5 litru koly obsahuje téměř celou maximální doporučenou denní dávku, ke které se často přidávají i další sladkosti.
Mimo jiné právě taková strava bohatá na cukr vede k tomu, že v této zemi má 3,7 milionu dospělých nadváhu nebo dokonce trpí patologickou obezitou. Každá čtvrtá dívka a každý třetí chlapec školního věku již mají nadváhu, což z dlouhodobého hlediska představuje vážné zdravotní riziko. Ty se pohybují od cukrovky 2. typu po kardiovaskulární onemocnění a problémy s klouby, ale i některé druhy rakoviny.
Lidé často ani netuší, že cukr konzumují, protože je dobře maskován. Jako levné dochucovadlo je obsažen v mnoha zpracovaných potravinách, někdy ve velkém množství, a to i v potravinách, které na první pohled nevypadají jako sladkosti. Zejména potraviny určené pro děti často obsahují příliš mnoho cukru. Podle údajů WHO by dítě ve věku od čtyř do sedmi let nemělo konzumovat více než 38,75 gramů cukru denně.
Je třeba zavést daň na cukr
Politici nechávají průmysl dělat, co chce, a lidé jsou nemocní. Proto organizace konečně požaduje zavedení daně na cukr. Účinnost takové daně potvrzují výzkumy a mezinárodní zkušenosti.
Kromě toho je třeba, aby ovoce a zelenina nebyly dražší než sladké sycené nápoje nebo snacky. Právní možnosti pro takové osvobození od daně existují v rámci EU, vláda však stále nekoná, kritizuje organizace.
„Záplava cukru není individuálním problémem, je to výsledek politické nečinnosti vůči mocnému průmyslu. Pokud Česká republika bere zdraví svého obyvatelstva vážně, je třeba jednat nyní, zavést jasné označování, spravedlivé ceny zdravých potravin a účinnou daň na sycené nápoje.“