Sezóna šťáv je v plném proudu: maliny, jahody a rybíz jsou jen některé z mnoha bobulí, které stojí za to využít. Senioři by měli věnovat pozornost méně známým bobulím, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Černý moruše je skvělou volbou pro šťávu na podzim a v zimě.
Moruše – strom pěstovaný v Asii, Evropě, Americe a Africe. Existuje mnoho odrůd, ale nejoblíbenější jsou bílá, černá a červená. Plody černé moruše připomínají podlouhlé, o něco větší bobule ostružin. Jsou šťavnaté a mají sladkokyselou chuť. Nejčastěji se používají k přípravě džusů, ale lze je také použít do marmelád, zavařenin a likérů.
Černá moruše – nutriční hodnoty
Plody černé moruše jsou bohaté na mikroelementy, díky čemuž jsou oblíbenou přísadou zimních džusů. Kalorická hodnota 100 g je přibližně 65 kcal. Černá moruše obsahuje antokyany (které jí dodávají tmavou barvu), které mají antioxidační vlastnosti, pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání organismus před mnoha nemocemi. Obsahuje také mnoho vitamínů, včetně A, C a vitamínů skupiny B (B1, B2, B3 a B9) . Kromě toho obsahuje značné množství železa, draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku.
Černá moruše také obsahuje kumarin, taniny, pektiny, kyselinu citronovou, kyselinu jablečnou a kyselinu chlorogenovou. Ta je zodpovědná za zpomalení rozkladu složitých sacharidů a jejich vstřebávání, čímž zabraňuje prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi.
Proč pít šťávu z černé moruše?
Díky mikroelementům obsaženým v plodech má šťáva antibakteriální, protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Je účinná při nachlazení, chřipce a respiračních infekcích. Má také močopudné účinky a pomáhá očistit organismus od toxinů. Stimuluje také trávení a má mírný projímavý účinek.
Je také třeba si uvědomit, že má expektorační účinky, které mohou pomoci zmírnit příznaky kašle a bronchiální astmy. Pomáhá také snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů. Vysoký obsah antioxidantů má příznivý vliv na zrak a stav pokožky, vlasů a nehtů.Přečtěte si také: Naložte okurky do tohoto roztoku před nakládáním. Budou dokonale pevné a křupavé.
Recept na šťávu z černého moruše
Příprava šťávy je poměrně jednoduchá. Budete potřebovat pouze tři ingredience:
- 2 kg umytých a od stopek očištěných plodů
- 500 ml vody
- 750 g cukru
Ovoce zasypte cukrem a nechte alespoň 10 hodin odstát, aby pustilo šťávu. Poté je vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte asi 3 hodiny. Nechte vychladnout, přeceďte a rozlijte do sterilizovaných lahví. Šťávu je třeba pasterizovat po dobu patnácti minut. Tuto šťávu můžete přidávat do čaje a pít například při nachlazení.