Přeskočit na obsah

Tento džus je pro seniory nejzdravější. Nakupte si ho, dokud je sezóna.

Sezóna šťáv je v plném proudu: maliny, jahody a rybíz jsou jen některé z mnoha bobulí, které stojí za to využít. Senioři by měli věnovat pozornost méně známým bobulím, které jsou bohaté na vitamíny a minerály. Černý moruše je skvělou volbou pro šťávu na podzim a v zimě.

Moruše – strom pěstovaný v Asii, Evropě, Americe a Africe. Existuje mnoho odrůd, ale nejoblíbenější jsou bílá, černá a červená. Plody černé moruše připomínají podlouhlé, o něco větší bobule ostružin. Jsou šťavnaté a mají sladkokyselou chuť. Nejčastěji se používají k přípravě džusů, ale lze je také použít do marmelád, zavařenin a likérů.

Černá moruše – nutriční hodnoty

Tento džus je pro seniory nejzdravější. Nakupte si ho, dokud je sezóna.

Plody černé moruše jsou bohaté na mikroelementy, díky čemuž jsou oblíbenou přísadou zimních džusů. Kalorická hodnota 100 g je přibližně 65 kcal. Černá moruše obsahuje antokyany (které jí dodávají tmavou barvu), které mají antioxidační vlastnosti, pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání organismus před mnoha nemocemi. Obsahuje také mnoho vitamínů, včetně A, C a vitamínů skupiny B (B1, B2, B3 a B9) . Kromě toho obsahuje značné množství železa, draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku.

Černá moruše také obsahuje kumarin, taniny, pektiny, kyselinu citronovou, kyselinu jablečnou a kyselinu chlorogenovou. Ta je zodpovědná za zpomalení rozkladu složitých sacharidů a jejich vstřebávání, čímž zabraňuje prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi.

Proč pít šťávu z černé moruše?

Díky mikroelementům obsaženým v plodech má šťáva antibakteriální, protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Je účinná při nachlazení, chřipce a respiračních infekcích. Má také močopudné účinky a pomáhá očistit organismus od toxinů. Stimuluje také trávení a má mírný projímavý účinek.

Je také třeba si uvědomit, že má expektorační účinky, které mohou pomoci zmírnit příznaky kašle a bronchiální astmy. Pomáhá také snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a triglyceridů. Vysoký obsah antioxidantů má příznivý vliv na zrak a stav pokožky, vlasů a nehtů.Přečtěte si také: Naložte okurky do tohoto roztoku před nakládáním. Budou dokonale pevné a křupavé.

Tento džus je pro seniory nejzdravější. Nakupte si ho, dokud je sezóna.

Recept na šťávu z černého moruše

Příprava šťávy je poměrně jednoduchá. Budete potřebovat pouze tři ingredience:

  • 2 kg umytých a od stopek očištěných plodů
  • 500 ml vody
  • 750 g cukru

Ovoce zasypte cukrem a nechte alespoň 10 hodin odstát, aby pustilo šťávu. Poté je vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte asi 3 hodiny. Nechte vychladnout, přeceďte a rozlijte do sterilizovaných lahví. Šťávu je třeba pasterizovat po dobu patnácti minut. Tuto šťávu můžete přidávat do čaje a pít například při nachlazení.

Štítky: