Přeskočit na obsah

Zapečený jablečný koláč

Jablečný koláč podle babičky nebo zapečené jablečné plátky?

Tento recept má zcela výjimečnou historii. Objevil se ve staré knize receptů mé babičky – se zašpiněnými stránkami, ručně psanými poznámkami a tou nostalgií, která je pro pečení vždy tak typická. V knize se jmenuje „ozdobené jablečné plátky“, ale babička mu vždy láskyplně říkala „jablečný flak“. V místním dialektu se často změnil na „opflak“ – a přesně tak se nám vryl do paměti.

Velmi jsem se chtěla podělit o tento recept, tak jak si ho pamatuji od babičky. Níže jsem recept trochu přizpůsobila moderním podmínkám – velmi opatrně, aby se zachovalo kouzlo originálu a výsledek byl ještě lepší.

Jakmile ochutnáte jeden kousek tohoto křehkého jablečného koláče, pochopíte, proč pro nás byl a stále je něčím výjimečným.

Zapečený jablečný koláč

Originální recept mé babičky

Recept na formu na pečení

Jablečná náplň

  • 1 kg nastrouhaných jablek (asi 8 kusů)
  • 60 g cukru (v závislosti na sladkosti jablek)
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Strouhanka podle potřeby (v závislosti na šťavnatosti jablek)
  • Podle chuti: skořice, hřebíček, rumové rozinky…

Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte.

Křehké těsto

  • 400 g pšeničné mouky typu 480
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru (8 g)
  • 2 g soli
  • 1 kapka citronové šťávy
  • 1 vejce (1 bílek a 1/2 žloutku)
  • 80 g mléka (50 g + 30 g mléka, jinak bude těsto při vyvalování příliš tvrdé a křehké)

Příprava jablečného koláče

Zapečený jablečný koláč

 

  • Vložte všechny ingredience na těsto do mísy a hnětejte těsto pomocí kuchyňského robota na stupni „min“ po dobu 3 minut, pomocí K-tvarované nástavce na tvarování těsta.
  • Zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do chladničky.
  • Mezitím připravte jablečnou náplň.
  • Formu na pečení (cca 40 x 25 cm) vymastíme máslem.
  • Poté těsto rozdělíme na dvě stejné části.
  • První část těsta vyválíme a vložíme do formy na pečení.
  • Jablečnou náplň rovnoměrně rozložte na těsto.
  • Druhé těsto rozválejte a položte na jablečnou náplň.
  • Potřete vejcem a propíchněte vidličkou.
  • Pečte

Triky se zmrzlinou

  • 1/2 žloutku
  • 1 čajová lžička mléka

Pečení jablečného koláče

Pečte při teplotě 180 °C přibližně 40 minut.