Vyzkoušeli jsme různé způsoby přípravy nakládaných okurek s použitím různých receptů na nálev. Nakonec, po mnoha experimentech, jsme došli k závěru, že tento nálev na nakládané okurky je nejlepší: není příliš kyselý, příliš pikantní ani příliš sladký. Všechny ingredience jsou perfektně vyvážené!
Křupavé, pikantní cukety v marinádě s kari – skvělá předkrm na večírek nebo příloha k obědu. Jednoduchý recept a málo práce, a v zimě stačí je jen vytáhnout ze spíže. Recept jsme dostali od kamarádky maminky ještě v 90. letech. Stejným marinádou marinujeme také okurky a jsou stejně chutné jako cukety. Není nic lepšího než staré osvědčené recepty našich babiček a maminek!
Nálev:
- 5,5 šálků vody
- 1,5 šálku octa
- 1/2 kg cukru
- 3 lžíce kari
- 1/2 lžíce soli
- 2 kg cuket
- hrst listů celeru nebo petržele
- 5 malých cibulek
- 10-12 čajových lžiček hořčice
- 10-12 sklenic od marmelády a půl litrových
Způsob přípravy:
Ingredience na zálivku, kromě octa, dáme do hrnce. Postavíme na oheň a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vypneme oheň, přidáme ocet a necháme zálivku vychladnout. Cukety umyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vyjmeme semínka. Poté cukety nakrájíme na kousky, které se vejdou do sklenic.
Sklenice a víčka umyjeme a vyvaříme.
Do každé sklenice dáme několik listů celeru, čtvrtinu cibule a půl čajové lžičky hořčice. Poté kousky cukety nasypeme poměrně těsně k sobě.
Zalijeme je vychladlou nálevem tak, aby cukety nevyčnívaly, ale sklenice nebyly naplněné až po okraj (necháme centimetr volného místa od okraje). Sklenice uzavřeme víčky.
Cukety s kari pasterizujeme maximálně 8 minut od okamžiku, kdy začnou vřít. Sklenice vyjmeme z hrnce a postavíme dnem vzhůru, aby vychladly. Nakonec hotové sklenice odložíme do spíže.
Pokud zbylo trochu marinády, ohřejte ji a přelijte do sklenice, uzavřete víčkem. Vložte do lednice. Lze ji použít později.
Ve stejné marinádě můžete naložit okurky, budou stejně chutné jako cukety.