Velmi jednoduchý pečený losos v nejjednodušší variantě se dochucuje pouze solí a pepřem. Toto jídlo si oblíbí devět lidí z deseti.
Losos pečený v troubě – jedno z oblíbených jídel Čechů, které má mnoho variant. V nejjednodušší variantě se připravuje pouze s solí a pepřem.
Tučný losos je sám o sobě tak šťavnatý, že při podávání s bramborovou kaší není omáčka nutná. Pokud však chcete, můžete rybu smíchat se smetanou.
Nejjednodušší pečený losos
4 porce
Ingredience
- 800 g filé z lososa nakrájeného na kousky
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky citronového nebo černého pepře
- (několik větviček kopru)
Příprava
- Očistěte povrch lososa a kousky položte do pekáče kůží dolů. Posypte povrch solí a pepřem.
- Pečte v troubě při teplotě 175 stupňů 25–30 minut nebo do upečení lososa. Doba přípravy závisí na tloušťce ryby. Tenké filé se připravuje rychleji než silná střední část velkého filé.
- Hotovou rybu podle chuti posypte koprem. Podávejte s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší a smetanou ochucenou citronem a solí.
- Tip: Můžete použít papír na pečení nebo formu vymastit olejem, aby se kůže ryby nepřichytila k formě. Rybu můžete také péct na plechu vyloženém papírem na pečení.