Cukr je ingredience, kterou najdete v každé kuchyni. Je také součástí mnoha pokrmů a slouží jako zesilovač sladké chuti. Jeho hlavní nevýhodou je však vysoká kalorická hodnota a ve velkém množství je škodlivý pro zdraví. Naštěstí existuje skvělá a mnohem zdravější alternativa.
Stojí za to konzumovat kokosový cukr?
Lidé již léta hledají vhodnou alternativu k bílému cukru, který, upřímně řečeno, není nejlepší volbou ani z hlediska zdraví, ani z hlediska budování ideální postavy. Naštěstí existují alternativy, které stojí za pozornost. Jednou z nich je kokosový cukr. Čím se vyznačuje?
Kokosový cukr se vyznačuje jedinečnou chutí a vůní, ale největší pozornost si zaslouží jeho prospěšné vlastnosti, které nám může nabídnout .
Proč ho tedy vyzkoušet a zařadit do svého jídelníčku a denního menu ? Seznam důvodů není zdaleka krátký.
Co dělá kokosový cukr výjimečným?
Porovnáme-li běžný bílý cukr s kokosovým , zjistíme několik výhod ve prospěch toho druhého. První věc, na kterou je třeba upozornit, je glykemický index: u kokosového cukru je 35, u bílého cukru asi 70. Co to v praxi znamená? V podstatě se hladina glukózy v krvi zvyšuje mnohem pomaleji, což má samozřejmě pozitivní vliv na zdraví a je obzvláště důležité pro diabetiky.
Za zmínku také stojí, že kokosový cukr je zdrojem stopových množství vitamínů skupiny B a minerálů, jako je železo, zinek, draslík a hořčík. Je však důležité poznamenat, že kokosový cukr obsahuje těchto živin velmi málo.
Ačkoli kokosový cukr může být alternativou k bílému cukru , je důležité si uvědomit, že se stále jedná o cukr. Má podobnou kalorickou hodnotu a při konzumaci ve velkém množství může představovat zdravotní riziko.
Existuje však mnoho faktorů, proč ho zvolit místo běžného bílého cukru .
Výhody kokosového cukru
Jak se ukázalo, kokosový cukr se získává z květních pupenů kokosové palmy . Za zmínku také stojí, že tento druh cukru není rafinovaný, což umožňuje zachovat jeho přírodní složky. Pokud jste však mysleli, že chutná po kokosu, musíme vás zklamat. Bohužel se mýlíte.
Kokosový cukr může mít karamelovou chuť s lehce ořechovým nádechem, takže není tak špatný, že? Může účinně zlepšit chuť kávy , čaje a mnoha dalších dezertů .
Kokosový cukr také obsahuje vlákninu, která je prospěšná pro celý organismus. Je však důležité si uvědomit, že se stále jedná o cukr a žádná alternativa v této podobě nebude ideální . Obsah minerálů a nižší glykemický index však činí kokosový cukr lepší volbou než běžný bílý cukr.