Přeskočit na obsah

Okurková polévka podle babiččina receptu. Vždy do ní přidávala maso.

Vepřové ocásky jsou velmi podceňovanou surovinou. Je obtížné je podávat jako hlavní jídlo, ale jsou ideální jako základ polévky, například této okurkové. Jsou levné a velmi chutné. Naučte se jednoduchý recept na okurkovou polévku mé babičky. Vařila ji výhradně z vepřových ocasů.

Zapomenutý vepřový ocas

Když lidé vymysleli přísloví o tom, že se má prase využít od hlavy až k patě, měli na mysli právě toto. Ačkoli to zní jako vnitřnosti, ocas je plnohodnotné maso, které se skládá ze skeletových svalů a kostí. Kulinářský zážitek plný chuti a přitom levný – ideální pro polévku. Moje babička používala následující ingredience na okurkovou polévku s ocasy:

Okurková polévka podle babiččina receptu. Vždy do ní přidávala maso.

Ingredience

½ kg vepřových ocasů

8 brambor

4 nakládané okurky

2 mrkve

1 petržel s listy

Kousek celeru

½ bílé části póru

Asi 150 ml okurkové vody

Asi 80 ml smetany

1 malý svazek kopru

Bobkový list a voňavý pepř

Sůl, pepř, cukr

Okurková polévka podle babiččina receptu. Vždy do ní přidávala maso.

Okurková polévka – příprava

Očistěte ocasy a nalijte do hrnce 3 litry vody. Přidejte mrkev a petržel, očištěné a nakrájené podélně, spolu s petrželkou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou, dokud maso nezměkne.

Do hrnce přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Přidejte bobkový list, 2–3 zrnka voňavého pepře a několik zrnek černého pepře. Vařte do měkka.

Mezitím nastrouhejte okurky na hrubém struhadle. Přidejte je do polévky spolu s trochou okurkové vody podle chuti. Vařte dalších 5 minut.

Na konci vaření přidejte do polévky smetanu a přelijte do hrnce. Přidejte nasekaný kopr. Vařte do hladka, poté podávejte.