Vepřové ocásky jsou velmi podceňovanou surovinou. Je obtížné je podávat jako hlavní jídlo, ale jsou ideální jako základ polévky, například této okurkové. Jsou levné a velmi chutné. Naučte se jednoduchý recept na okurkovou polévku mé babičky. Vařila ji výhradně z vepřových ocasů.
Zapomenutý vepřový ocas
Když lidé vymysleli přísloví o tom, že se má prase využít od hlavy až k patě, měli na mysli právě toto. Ačkoli to zní jako vnitřnosti, ocas je plnohodnotné maso, které se skládá ze skeletových svalů a kostí. Kulinářský zážitek plný chuti a přitom levný – ideální pro polévku. Moje babička používala následující ingredience na okurkovou polévku s ocasy:
Ingredience
½ kg vepřových ocasů
8 brambor
4 nakládané okurky
2 mrkve
1 petržel s listy
Kousek celeru
½ bílé části póru
Asi 150 ml okurkové vody
Asi 80 ml smetany
1 malý svazek kopru
Bobkový list a voňavý pepř
Sůl, pepř, cukr
Okurková polévka – příprava
Očistěte ocasy a nalijte do hrnce 3 litry vody. Přidejte mrkev a petržel, očištěné a nakrájené podélně, spolu s petrželkou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou, dokud maso nezměkne.
Do hrnce přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Přidejte bobkový list, 2–3 zrnka voňavého pepře a několik zrnek černého pepře. Vařte do měkka.
Mezitím nastrouhejte okurky na hrubém struhadle. Přidejte je do polévky spolu s trochou okurkové vody podle chuti. Vařte dalších 5 minut.
Na konci vaření přidejte do polévky smetanu a přelijte do hrnce. Přidejte nasekaný kopr. Vařte do hladka, poté podávejte.