Pro lidi, kteří dbají na výživu, ale vedou aktivní životní styl, je tvaroh jednou z nejlepších svačin k snídani. Jak posílit jeho blahodárný vliv na organismus? Přidejte lněný olej, jeden z nejzdravějších rostlinných olejů.
Tvaroh a dieta
Tvaroh je v podstatě vedlejším produktem zpracování mléka. V České republice se objevil na počátku 90. let a dnes máme tři základní druhy: klasický, lehký a vysokobílkovinový. V jakékoli formě, zejména v té poslední, je doporučován.
Proteinová varianta tvarohu možná není tak nízkokalorická jako zcela odtučněná. Má však pro náš organismus vyváženější složení makroživin. Menší množství tuku celkově znamená menší množství živočišných tuků, což je pro naši stravu obecně příznivé.
Dobré lněné oleje
Ale už jsou pryč časy, kdy jsme o tucích mluvili špatně nebo vůbec. Dnes nám odborníci na výživu sdělili důležitou informaci: tuk je pro náš organismus nezbytný a je samozřejmě prospěšný, pokud zvolíme ten správný druh. Správný, tedy jaký?
Nejde o kalorie – tuk je koneckonců čistá energie. Mezi nejzdravější patří hlavně velmi tučné avokádo, různé druhy arašídového másla (hlavní je, aby obsahovalo 100 % ořechů, nikoli cukr a přísady) a oleje lisované za studena. Na prvním místě seznamu je lněný olej.
Lněný olej ve stravě
Lněné oleje jsou vynikajícím zdrojem omega kyselin, které jsou nezbytné pro správné fungování trávicího systému i mozku. Konzumace omega-3 v dostatečném množství zlepšuje paměť, koncentraci a celkovou psychickou pohodu. Lněné oleje zároveň působí jako přirozená ochranná vrstva střev a podporují činnost jater.
Lněné olej s tvarohem je kombinace, která se doporučuje k odstranění řady zdravotních problémů. Patří mezi ně stresové stavy a premenstruační syndrom. Zároveň tato kombinace reguluje hladinu cholesterolu a činnost štítné žlázy. Také zmírňuje záněty ve střevech.
Recept na tvaroh s lněným olejem
O receptu na tvaroh s lněným olejem se dá těžko mluvit. Jednoduše do jednoho sklenice tvarohu přidáme asi 30 ml, tedy dvě polévkové lžíce oleje lisovaného za studena. Nesolte příliš.
Tvaroh můžete dochutit dalšími zdravými kořeními. Kajenský pepř má protizánětlivé účinky a urychluje metabolismus. Skvělou přísadou je také černý kmín, který je bohatý na vitamíny a mikroelementy a navíc zpestří strukturu pokrmu.