Lišky jsou jedny z nejchutnějších hub, na které se mnoho lidí těší celý rok. Jejich sezóna je relativně krátká, proto je třeba je využít. Teoreticky je příprava těchto hub velmi jednoduchá, ale víte, jak zabránit jejich hořkosti? Dáme vám několik tipů.
Ať už jde o míchaná vejce, těstoviny nebo lahodnou polévku, lišky se hodí do mnoha pokrmů. Při jejich přípravě je třeba dodržovat několik pravidel, aby se zabránilo hořkosti a zachovala se správná konzistence. V následujícím článku vám poradíme, jak smažit lišky, aby byly křupavé a pružné.
Jak zabránit hořkosti lišek?
Smažili jste lišky jako obvykle, ale byly hořké a nechutné? Možná to souvisí s podmínkami pěstování hub, jako je vysoká teplota, sucho nebo dokonce typ půdy. To platí zejména pro houby nasbírané vlastními silami; ty zakoupené v obchodě by obvykle hořké být neměly.
Hořká chuť lišek může být způsobena příliš dlouhým skladováním. Nejlepší je je spotřebovat co nejdříve po zakoupení nebo sběru. Dalším důvodem nežádoucí hořkosti může být smažení na velkém množství oleje.
Chuť lišek lze vylepšit přidáním jemně nakrájené cibule a smetany; také se hodí kombinace česneku a petržele .
Důležité je také lišky umýt. Než začnete připravovat pokrm s liškami, nezapomeňte je důkladně očistit. Koneckonců, nikdo nechce najít na talíři písek nebo kousky podrostu, které budou chrumkat mezi zuby. Jednoduše vložte houby do misky, zalijte vodou, přidejte lžíci soli a vše promíchejte. Počkejte chvíli, až se nečistoty usadí na dně. Proces můžete opakovat, abyste se ujistili, že je veškerá špína odstraněna. Nakonec je dobré houby propláchnout v cedníku a nechat je oschnout. Můžete je také rozložit na kuchyňské utěrky . Dávejte však pozor, abyste houby nenamočili do vody příliš dlouho, protože by to mohlo negativně ovlivnit jejich strukturu.
Další tip na čištění lišek: důkladně je obalte v mouce, zalijte vodou a dobře promíchejte. Opět počkejte, až se nečistoty usadí na dně, a pak houby propláchněte v cedníku. Přidání mouky pomůže odstranit písek.
Jak smažit lišky, aby byly křupavé a pružné?
Pokud chcete, aby lišky byly pevné, nejenže je nenamáčejte příliš dlouho ve vodě, ale také je smažte relativně krátce . Kromě toho všechny houby musí být přibližně stejné velikosti, aby se uvařily současně . Pokud připravujete velké množství lišek pro celou rodinu, nedávejte je do pánve všechny najednou. Lepší je smažit je v menších dávkách.
Výběr tuku na smažení také hraje roli. Smažení na velkém množství rostlinného nebo olivového oleje může být hořké. Nejlepší je použít malé množství rozpuštěného másla , které má vysoký bod kouření a nepřipaluje se.
Jsou lišky zdravé?
Lišky jsou také cenným doplňkem vašeho jídelníčku. Obsahují vlákninu , která pomáhá trávení, zlepšuje peristaltiku střev a přispívá k pocitu sytosti po jídle. Obsahují také vitamín C , přírodní antioxidant, který podporuje imunitu, a vitamíny skupiny B , které mimo jiné pomáhají udržovat zdraví krevního a nervového systému a také metabolismus. Lišky také obsahují beta-karoten , který podporuje zdraví očí, pomáhá udržovat zdravou pokožku a má antioxidační vlastnosti. Tyto houby také obsahují antioxidanty, včetně fenolických sloučenin, které pomáhají bojovat proti škodlivým účinkům volných radikálů a mají protizánětlivé, omlazující a protirakovinné vlastnosti. Kromě toho jsou liška nízkokalorické, což z nich dělá dobrý doplněk stravy pro ty, kteří chtějí zhubnout.