Čajová lžička do ranní kávy, několik kostek do čaje, sklenička s koláčkem. Nakonec se ukazuje, že během dne konzumujeme příliš mnoho bílého cukru, což škodí zdraví. Odborníci na výživu doporučují vyloučit nebo alespoň omezit konzumaci bílého cukru. Jedním z produktů, který nám v tom může pomoci, je stévie. Ohodnoťte její chuť a složení.
Náhražky cukru najdete prakticky v každém obchodě. Nejoblíbenější jsou xylitol, erythritol a samozřejmě stévie . Tyto produkty vám pomohou zbavit se zvyku přidávat velké množství bílého cukru do nápojů a jídla, což je pro naše zdraví nesmírně důležité. Nadměrná konzumace cukru nejen zvyšuje riziko nadváhy nebo vzniku zubního kazu, ale může také přispívat k rozvoji závažných onemocnění souvisejících se životním stylem, jako je cukrovka, inzulinová rezistence a srdeční choroby. Je však třeba mít na paměti, že s náhradními sladidly se také nesmí přehánět. V následujícím článku vám mimo jiné řekneme, kolik stévie můžete konzumovat denně a jak působí na organismus.
Co je stévie?
Stévie je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, která roste v Jižní a Střední Americe. Používá se hlavně jako sladidlo, ale má i zdraví prospěšné vlastnosti. Je nízkokalorická a výrazně sladší než cukr. V práškové nebo bonbonové formě je stévie až 15krát sladší. Šálek bílého cukru odpovídá přibližně ¼ čajové lžičky stévie. Lze ji použít ke slazení čaje, kávy, ovesné kaše nebo přírodního jogurtu. Používá se také při výrobě dietních nápojů, sladkostí a žvýkaček.
Je stévie prospěšná?
Konzumace stévie má řadu zdravotních výhod. Má antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti , které pomáhají bojovat proti infekcím. Zajímavé je, že je také užitečná pro péči o zuby, protože má protikazové vlastnosti . Tato rostlina je také zdrojem antioxidantů , které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a má také protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.
Stevia obsahuje značné množství minerálů, včetně draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, vápníku, sodíku, manganu a mědi. Jsou zde také přítomny vitamíny B2 a C, ale je důležité si uvědomit, že vzhledem k malému množství přidávanému do nápojů nebo pokrmů se jejich množství obvykle pohybuje v stopových množstvích. Kromě toho se předpokládá, že stévie má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, mimo jiné snižuje krevní tlak.
Stévie má také nízký glykemický index, díky čemuž je bezpečná pro osoby s cukrovkou a inzulinovou rezistencí. Kromě toho stevia obsahuje steviol – látku, která potlačuje vstřebávání glukózy ve střevech a zvyšuje citlivost organismu na inzulín. Dvě další látky, steviosid a reubadiosid, potlačují syntézu glukózy . V zemích Jižní Ameriky se stevia používá k léčbě cukrovky.
Vědecký časopis „International Journal of Molecular Sciences“ publikoval výsledky výzkumu vědců z Hirošimské univerzity. Zjistili, že fermentovaný extrakt ze stévie (FSLE) může pomoci v boji proti rakovinným buňkám slinivky břišní . Rakovina slinivky břišní je jedno z nejnebezpečnějších onkologických onemocnění, které často postihuje mladé pacienty.
Kolik stévie lze denně konzumovat?
Pokud stévie neobsahuje kalorie, znamená to, že ji lze přidávat v jakémkoli množství? Rozhodně ne. Nadměrná konzumace tohoto sladidla může mít nepříznivé účinky na organismus, včetně žaludečních potíží a poruch vstřebávání vápníku a železa. Navíc konzumace velkého množství stévie může vést k hypoglykémii.
Kolik stévie lze konzumovat denně? Doporučuje se nepřekračovat 4 mg stévie na kilogram hmotnosti.