Přeskočit na obsah

Cereálie jsou prospěšné pro seniory a diabetiky. Podporují činnost srdce a stabilizují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Ječmen je jednou z nejstarších a nejvýživnějších obilnin v naší stravě. Je zvláště doporučován starším lidem a osobám trpícím inzulinovou rezistencí, protože nejen sytí, ale také pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Mezi jeho odrůdami stojí za pozornost venkovský ječmen – méně populární, ale neuvěřitelně výživný. Je to produkt s vysokým obsahem vlákniny, který stojí za to zařadit do svého denního jídelníčku, zejména pokud dbáte na své srdce, dobré trávení a snížení hladiny cholesterolu.

Co je ječmenná krupice?

Ječmenná krupice je jeden z druhů krupice vyráběných z ječmene. Vyrábí se drcením zrn, ale na rozdíl od oblíbené perlovité krupice se neloupe, což umožňuje zachovat více cenných živin obsažených ve vnějších vrstvách zrna. Má hrubší strukturu, tmavší barvu a výraznější chuť.

Cereálie jsou prospěšné pro seniory a diabetiky. Podporují činnost srdce a stabilizují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

V prodeji jsou i jiné druhy ječmene: perlový ječmen (nejpřirozenější, zcela nelámaný a neleštěný) a perlový ječmen (jemný, střední nebo hrubý) – lámaný a dodatečně leštěný, což ho činí jemnějším, ale méně vláknitým. Hovorový termín „obyčejný ječmen“ se nejčastěji vztahuje na perlovou krupu, která díky snadné přípravě dominuje v domácí kuchyni. Venkovský ječmen je skvělou alternativou pro ty, kteří hledají tradičnější, méně zpracovaný produkt.

Jaké vlastnosti má ječmenná krupice?

Ječmenná krupice se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, která podporuje zdravé trávení, pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. Proto se doporučuje lidem s cukrovkou typu 2 i těm, kteří trpí zvýšenou hladinou cholesterolu nebo kardiovaskulárními chorobami. Díky nízkému glykemickému indexu (GI) zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti a zabraňuje prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi, což z něj činí ideální volbu pro seniory a diabetiky.

Tato obilovina také obsahuje vitamíny skupiny B, železo, zinek, hořčík a selen – živiny, které podporují funkci nervového systému, imunitního systému a srdce. Další výhodou jsou její protizánětlivé vlastnosti a schopnost podporovat střevní mikroflóru, což vede k celkovému zlepšení pohody a metabolismu.

Jak připravit ječmennou krupu po venkovsku?

Cereálie jsou prospěšné pro seniory a diabetiky. Podporují činnost srdce a stabilizují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Díky své struktuře a způsobu zpracování vyžaduje ječmen venkovský o něco delší vaření než jiné odrůdy.

Před vařením je doporučeno ho opláchnout studenou vodou, aby se odstranil přebytek škrobu a nečistoty. Optimální poměr je přibližně 2,5 šálku vody na šálek ječmene. Přiveďte vodu k varu se špetkou soli, poté přidejte ječmen. Vařte na mírném ohni asi 20–25 minut, dokud zrna neabsorbují tekutinu a nezměknou.

Po uvaření doporučujeme hrnec přikrýt pokličkou a nechat kaši několik minut pod pokličkou odstát, aby se zrna zvedla – bude pak křehčí a nadýchanější. Můžete také přidat lžičku másla nebo olivového oleje, což zvýrazní chuť a zabrání slepení zrn. Ječmenná krupice po venkovsku – skvělý doplněk k ragú, polévkám, salátům a dušeným pokrmům.

Co uvařit z venkovské ječmenné krupice? Nápady na zdravé recepty

Venkovská ječmenná krupice – základ pro desítky výživných pokrmů. Je ideální jako příloha k dušeným zeleninám, jako náhrada brambor v tradiční večeři a dokonce i jako náplň do zelí nebo zapékaných pokrmů. Lze ji použít do salátu s pečenou řepou a sýrem feta, do zeleninového ragú s čočkou a dokonce i do vegetariánské polévky z ječmene. Skvěle se hodí také na přípravu rostlinných karbanátků nebo jako náplň do pečených paprik.