Přeskočit na obsah

O víkendu vařím místo vývaru. Milovníci sýra budou v sedmém nebi

Ačkoli vývar je klasické nedělní jídlo, někdy stojí za to odklonit se od zavedeného vzoru a uvařit polévku, po které v talířích nezůstane ani stopa.

Neapolská sýrová polévka

Neapolská sýrová polévka je ve skutečnosti v Itálii málo známá, jedná se spíše o celosvětový výmysl, který si rychle získal srdce všech milovníků sýra. Je sytá, zahřívá a je tak chutná, že nikdo ani nezeptá, proč dnes není vývar.

Neapolská sýrová polévka

O víkendu vařím místo vývaru. Milovníci sýra budou v sedmém nebi

Neapolská sýrová polévka je krémová, hustá, sytá a bohatá na chuť. Je to recept na celý rok, ale nejlépe chutná, když za oknem hraje počasí. Je jednoduchá na přípravu, takže i milovník polévek si s tímto receptem poradí. U nás doma někdy nahrazuje vývar, když nemám čas na dlouhé vaření vývaru nebo prostě chci ozvláštnit tradiční chuť. Je to poměrně kalorická polévka, ale jednou za měsíc si sýrové šílenství můžete dovolit.

Tajemství spočívá v kvalitě použitého sýra – čím lepší, tím chutnější polévka bude. Můžete použít klasický gouda, ostřejší čedar nebo experimentovat s kombinací několika druhů. Najdete také recepty s použitím taveného sýra. Ten je sice bezpochyby chutný, ale jeho složení není zrovna ideální. Raději se zaměřte na kvalitu a krémovou konzistenci zajistíte mnohem zdravějším smetanovým sýrem.

O víkendu vařím místo vývaru. Milovníci sýra budou v sedmém nebi

Ingredience:

  • 2 litry zeleninového nebo kuřecího vývaru,
  • 200 g strouhaného žlutého sýra (nejlépe čedaru, goudy nebo směsi),
  • 100 g smetanového sýra,
  • 1 cibule,
  • 2-3 stroužky česneku,
  • 200 ml smetany 30 %,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 lžíce mouky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 100 g těstovin (např. kroužky nebo špirálky),
  • 200 g kuřecích prsou,
  • sůl, pepř, sladká a ostrá paprika nebo koření na kuře,
  • strouhaný parmazán na posypání.

Postup přípravy:

  1. Kuře nakrájejte na kostky, dochuťte oblíbeným kořením a osmažte na pánvi.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
  3. Přidejte mouku a důkladně promíchejte, aby vznikla omáčka.
  4. Postupně přilijte vývar a neustále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu.
  5. Přidejte osmaženou kuřecí maso.
  6. Snižte teplotu a přidejte smetanový sýr. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
  7. Přidejte strouhaný sýr. Míchejte opatrně, dokud polévka nezíská jednotnou konzistenci. Pamatujte, že v této fázi nesmíte polévku přivést k varu, protože by se sýr mohl srazit.
  8. V samostatném hrnci uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu.
  9. Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Mírně zahřejte.

Polévku podávejte horkou, na talíř dejte porci uvařených těstovin. Můžete také podávat s krutony, kuličkami z těsta nebo čerstvým chlebem. Posypte parmazánem. Dobrou chuť!