Kurkuma – koření, které lze přidávat nejen do jídel. Káva s touto přísadou je stále populárnější. Je velmi snadná na přípravu a její pravidelná konzumace má mnoho zdravotních výhod. Kurkuma obsahuje kurkumin – silný antioxidant s protizánětlivými, omlazujícími, antibakteriálními a analgetickými účinky.Půl čajové lžičky na šálek. Obyčejná káva se promění v opravdovou bombu pro zdraví.
Kurkuma je neobvyklá přísada do kávy, ale na rozdíl od smetany nebo cukru, které se používají především pro chuť, je skutečně prospěšná pro zdraví. Kávě také dodává krásnou zlatavou barvu. Zjistěte, proč stojí za to pít kávu s kurkumou!
Proč pít kávu s kurkumou?
Hledáte neobvyklou přísadu do kávy? Vyberte si kurkumu! Ačkoli se v polské kuchyni používá nejčastěji jako koření, lze ji přidávat i do kávy. Kurkuma obsahuje kurkumin a kurkuminoidy, které mají řadu prospěšných vlastností. Mezi ně patří:
- snížení zánětů – záněty jsou příčinou onemocnění, jako je rakovina, cukrovka typu 2, některé poruchy trávení a srdeční choroby,
- snížení bolesti – kurkumin zmírňuje neuralgii, proto je součástí mnoha přírodních potravinových doplňků proti bolesti,
- antioxidantní vlastnosti – kurkumin pomáhá neutralizovat volné radikály, které způsobují poškození na buněčné úrovni,
- podpora imunity – kurkumin zvyšuje imunitu organismu tím, že snižuje záněty a volné radikály.
Standardní přísada do kávy – půl čajové lžičky kurkumy. Jedná se o koření s výraznou chutí a aroma, proto toto množství stačí k tomu, aby se šálek kávy proměnil v aromatický nápoj. Studie potvrzující jeho vlastnosti však používaly i vyšší dávky, takže pokud vám pikantnost koření nevadí, můžete klidně přidat trochu více. Bezpečná denní dávka kurkumy je maximálně 6 g. Vyšší dávky mohou způsobit zažívací potíže, proto pokud užíváte také doplňky stravy obsahující tuto složku, dodržujte doporučené dávkování.
Káva a vstřebávání kurkumy
Kurkuma má sice mnoho prospěšných vlastností, ale tělem se špatně vstřebává. Dalším problémem je, že její rozpustnost se snižuje v kyselých tekutinách a káva je jedním z takových kyselých nápojů: její pH je kolem 5. Naštěstí existují způsoby, jak vstřebávání kurkumy zlepšit.
Nejprve přidejte špetku černého pepře . Obsahuje piperin , který podporuje vstřebávání kurkumy. Pokud je pro vás toto koření příliš ostré, přidejte do kávy trochu smetany, tučného mléka nebo kokosového oleje. Kurkumin je rozpustný v tucích, proto tyto přísady zlepšují jeho vstřebávání.
Jak připravit kávu s kurkumou? Jednoduchý recept
Příprava kávy s kurkumou trvá jen pár minut. Pro základní variantu budete potřebovat asi 30–50 ml espressa, sklenici mléka a půl čajové lžičky kurkumy. Můžete také použít jiné koření, například pepř, hřebíček , vanilku nebo skořici . Pokud máte raději sladkou kávu, přidejte med nebo špetku cukru.
Nejprve přiveďte mléko s kořením v hrnci k varu. Mezitím připravte espresso a nalijte ho do velké sklenice. Přidejte mléko a oslaďte podle chuti. Pijte teplé nebo studené.
Co ještě přidat do kávy s kurkumou?
Pokud máte rádi nápoje s výraznou chutí, zkuste přidat zázvor . Stejně jako kurkuma má protizánětlivé a antioxidační účinky, pomáhá snižovat poškození mozku a oxidační stres. Normalizuje také činnost neurotransmiterů v mozku, čímž podporuje koncentraci a duševní činnost.
Další oblíbenou přísadou je skořice, která kromě své chuti má také řadu zdraví prospěšných vlastností. Mezi nejdůležitější patří stabilizace hladiny cukru v krvi a snížení oxidačního stresu. Určitě ji přidávejte do kávy, a to nejen na podzim a v zimě.
Obsah stránek je určen k vylepšení, nikoli k nahrazení vztahu mezi uživatelem a jeho lékařem. Stránky jsou určeny výhradně pro informační a vzdělávací účely. Před použitím jakýchkoli doporučení odborníků, zejména lékařských, uvedených na těchto stránkách, se poraďte se svým lékařem.