Přeskočit na obsah

Solené okurky jsou velmi chutné, ale v tomto marinádu jsou stokrát chutnější.

Křupavé, mírně nakyslé, ale s neobvyklou příchutí. Tyto okurky jsou o třídu lepší než tradiční nakládané okurky. Pokud hledáte neobvyklou zavařeninu, určitě vyzkoušejte tento recept. Neobvyklá nálev je to hlavní. Je těžké se zastavit u jedné, a otevřená sklenice je obvykle prázdná v mžiku.

Ačkoli se na první pohled jedná o obyčejné nakládané okurky, už po prvním soustu pochopíte, že v nich je něco zvláštního. Tajemství spočívá v nakládání. Díky pečlivě vybraným kořením jsou nejen lahodné, ale mají i prospěšné vlastnosti.Více informací pod videemNakládané okurky jsou neuvěřitelně zdravé! Proč je jíst?

Hlavní ingrediencí je kurkuma – koření známé nejen svou zlatavou barvou, ale také četnými prospěšnými vlastnostmi. V kombinaci se zázvorem, česnekem a klasickými kořeními, jako je voňavý pepř a hořčice, vytváří kombinaci chutí, která potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Solené okurky jsou velmi chutné, ale v tomto marinádu jsou stokrát chutnější.

Proč kurkuma? Tato nenápadná koření obsahuje kurkumin – přírodní sloučeninu s silnými protizánětlivými účinky, která podporuje imunitu, trávení a funkci jater.

Recept na nakládané okurky v marinádě s kurkumou

Pokud vás omrzely klasické nakládané nebo konzervované okurky, tento recept je skvělou příležitostí, jak do vaší spíže vnést trochu svěžesti. Okurky marinované s kurkumou nejsou jen kulinářským zázrakem, ale také způsobem, jak obohatit zimní jídelníček o zdravé a chutné konzervy. Vyzkoušejte je a v zimě si budete za tuto jedinečnou chuť vděční.

Ingredience (na 6–8 sklenic o objemu 0,5 l):

Hlavní ingredience

  • 2,5–3 kg malých, pevných polních okurek
  • 1 stroužek česneku na sklenici
  • 1 bobkový list na sklenici
  • kopr s vrcholem
  • půl čajové lžičky hořčičných semen na sklenici
  • 2 zrnka nového pepře na sklenici
  • (podle chuti) plátek křenu nebo kousek kořene zázvoru

Nalijte:

  • 1 litr vody
  • 1 sklenice 10% octa
  • 3/4 sklenice cukru
  • 1,5 lžíce nejodované kamenné soli
  • 2 ploché lžíce kurkumy
  • půl čajové lžičky zázvoru (podle chuti)Solené okurky jsou velmi chutné, ale v tomto marinádu jsou stokrát chutnější.

Způsob přípravy:

  1. Okurky umyjte a namočte do studené vody alespoň na 2 hodiny, aby zůstaly pevné.
  2. Sklenice důkladně umyjte a sterilizujte.
  3. Na dno každé sklenice dejte česnek, kopr, bobkový list, hořčici, bobkový list a podle chuti plátek křenu nebo kousek zázvoru.
  4. Okurky vložte svisle do sklenic.
  5. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem, cukrem, solí a kořením.
  6. Vařte 2–3 minuty, dokud se ingredience nerozpustí, poté odstavte z ohně.
  7. Nádoby naplňte horkým nálevem a nechte asi 1 cm volného místa nahoře.
  8. Sklenice pevně uzavřete a pasterizujte 5–7 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít.
  9. Po pasterizaci sklenice otočte dnem vzhůru, přikryjte dekou a nechte vychladnout.

Okurky v marinádě s kurkumou – nejen chutná předkrm, ale také ideální doplněk k zimní večeři. Jejich lehce nakyslá a sladká chuť s pikantní notou se skvěle hodí k pečenému masu, karbanátkům, bramborám nebo vegetariánským paštátům. A díky východnímu akcentu kurkumy získá i ten nejjednodušší sendvič novou chuťovou dimenzi.

Štítky: