Tento dort je přesně ten, o kterém budete v noci snít. Vrstvený, se slivkovou náplní a krémovým moussem, je božsky lahodný a vypadá úžasně. Recept jsem si vyprosila od sousedky a teď ho peču pořád. Navzdory vzhledu to není vůbec složité a ingredience se dají sehnat v každém obchodě.
Existují dorty, které prostě nelze přehlédnout. Při jediném pohledu na ně se sbíhají sliny. A s tímto dortem je to stejné. Vypadá jako z pekárny, ale snadno se připraví doma. K vytvoření tohoto kulinářského mistrovského díla stačí jen několik ingrediencí . Křupavé těsto, sladké broskve v želé a jemná krémová krusta ze šlehačky. Co víc si přát?
Jak připravit křehké těsto se slunečnou náplní a smetanovým moussem?
Tento vrstvený dort je navzdory svému vzhledu velmi snadný na přípravu. Křehké těsto můžete připravit podle svého oblíbeného receptu nebo použít recept, který uvádím níže. Poté připravte želé a smíchejte ho s broskvemi (můžete použít také meruňky nebo nektarinky). Na ovoce naneste šlehačku smíchanou s mascarpone a cukrem. Jako velká milovnice kokosu jsem dort ozdobila praženou kokosovou strouhankou. Pokud vám tato přísada nechutná, můžete tento krok vynechat.
Recept na piškotový dort s broskvemi a marshmallow
Ingredience na piškotové těsto:
- 120 g studeného másla
- 180 g pšeničné mouky
- 4 žloutky
- 40 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 špetka soli
Ingredience na broskvové želé:
- 3 pomerančová nebo broskvová želé
- 500 g čerstvých broskví nebo meruněk
Ingredience na krémovou pěnu:
- 500 ml 30% smetany
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu:
- kokosová strouhanka (podle chuti)
Postup
- Začněte přípravou křehkého těsta . Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl a nakrájené máslo. Ingredience nasekejte nožem. Přidejte žloutky, cukr a vanilkový cukr. Míchejte, dokud nevznikne homogenní elastická hmota. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice. Poté těsto vyložte na velký plech vyložený pečícím papírem a okraje propíchněte vidličkou. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 20 minut do zlatohnědé barvy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Poté připravte ovocnou vrstvu. Rozpusťte želé v 3,5 šálcích vroucí vody. Nechte vychladnout. Omyjte broskve a nakrájejte je na malé kostičky. Přidejte je do teplého želé. Nechte mírně ztuhnout. Jakmile želé ztuhne (ale ne úplně!), rozetřete ho na křehké těsto. Vložte dort s želé do lednice.
- Nakonec připravte smetanový krém. Vložte vychlazenou smetanu a mascarpone do misky s moučkovým cukrem. Šlehejte na vysoké rychlosti do husté krémové konzistence. Krém naneste na broskvové želé. Vložte dort do lednice.
- Ozdobte povrch dortu praženou kokosovou strouhankou . Vysypte ji na suchou pánev a několik sekund opékejte, občas promíchejte. Až začne vonět, vyjměte ji z pánve a nechte vychladnout. Rozložte ji na krémovou pěnu. Dort uložte do lednice.