Moje dcery byly vždycky velkými fanynkami palačinek, ale po dovolené v Chorvatsku je milují ještě víc. Nemyslela jsem si, že je to vůbec možné, ale palačinky jsou opravdu tak chutné, že si hned chcete přidat. Podařilo se mi recept napodobit doma, takže vždycky smažím hned celou hromadu.
Na cestách se vždy snažím ochutnat místní speciality a moje dcery by si kdekoli na světě s radostí objednaly hranolky a palačinky. Přiznám se, že v Chorvatsku mě to ani nepřekvapilo – tam jsou palačinky tak chutné, že i dospělí si hned říkají o přídavek. Hned po návratu z dovolené jsem se pokusila tuto pochoutku připravit doma. Skromně přiznávám, že se mi to povedlo – nejen moje dcery jsou nadšené, ale i manžel si s chutí pochutnává.
Recept na chorvatské palačinky
Ingredience:
- 2 sklenice mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce kakaa
- 1 sklenice pšeničné mouky
Postup přípravy:
- Nalijte mléko do velké mísy. Přidejte vejce, cukr, sůl, rozpuštěné máslo, prosejte pšeničnou mouku a kakao.
- Vše smíchejte do hladké hmoty.
- Těsto na chorvatské palačinky nechte 30 minut odpočinout.
- Na středním ohni rozehřejte pánev – nejlépe speciální plochou pánev na palačinky. Nejdůležitější však je, aby měla nepřilnavý povrch. Můžete ji lehce potřít máslem – nejlépe štětcem.
- Nalijte tenkou vrstvu těsta na pánev a energicky s ní zatřeste, aby se těsto rovnoměrně rozprostřilo.
- Smažte z jedné strany, dokud okraje palačinky nezačnou viditelně „odpadávat“. Poté otočte a smažte chvíli z druhé strany, dokud se nevytvoří dozlatova opečená kůrka.
Nejoblíbenější přísady do chorvatských palačinek
S čím Chorvati nejčastěji podávají své palacinky? Musím přiznat, že v slané variantě se s nimi setkáte jen zřídka. Zřejmě je Chorvaté považují za dezert nebo sladké jídlo a seznam přísad je prakticky neomezený. V chorvatských restauracích se nejčastěji podávají s čokoládovým krémem, šlehačkou, ovocem nebo zmrzlinou. Populární přísadou je také místní meruňková marmeláda. Mně velmi chutnala verze s ořechy a moučkovým cukrem. Doma podávám chorvatské palačinky se švestkovým džemem, arašídovým máslem a vanilkovým sýrem, protože vím, že to jsou tři oblíbené přísady mých dcer.
Jak efektně servírovat palačinky?
Aby palačinky na talíři vypadaly efektně, připravte si dostatek čerstvého ovoce – v Chorvatsku se k palačinkám často podávají fíky, v České republice to mohou být maliny, ostružiny, borůvky nebo rybíz. Vše zakápněte čokoládovou polevou a velkým množstvím šlehačky. Efektním prvkem pokrmu budou také lístky čerstvé máty, které vždy krásně vypadají jako ozdoba. Využijte také barevnou posýpku na dezerty.