Ideální pro rychlou svačinu na cestách: lamingtony jsou australské čtverečky koláče s čokoládou a kokosem, které jsou velmi chutné.
Koláč je vždy dobrý nápad. Tedy, téměř vždy. Ti, kdo hodně cestují, vědí, že kus dortu s krémem se příliš dobře nepřepravuje. O to lepší, když má svačina na uspokojení chuti na sladké praktický formát, aby se dala rychle sníst, aniž by se člověk ušpinil. Lamingtony jsou přesně to, co potřebujete. Australské dortové kostky zaujmou svou jedinečnou strukturou, čokoládovou polevou a křupavými kokosovými vločkami. Zkuste je připravit!
Lamingtony: australské kostky dortu s čokoládovou polevou
Proč je dort obvykle jen v klasickém formátu? Tedy ve tvaru obdélníku, tartu nebo formy s odklápěcí stěnou? Jsou chvíle, kdy se pohodlnější formát jeví jako vhodnější. Nemluvím o cake pops, protože jejich příprava bohužel vyžaduje určité úsilí. Mluvím o kostkách dortu, přesněji o lamingtonách. Jedná se o pečivo, které milují v Austrálii a na Novém Zélandu, ale jeho příprava není o nic složitější než u muffinu.
Své poněkud neobvyklé jméno „lamingtons“ pravděpodobně dostaly od guvernéra Queenslandu lorda Charlese Lamingtona nebo jeho manželky. Proč byly kostky dortu pojmenovány na počest tohoto manželského páru, není známo. Recept se poprvé objevil v roce 1927 a byl zmíněn v souvislosti s tímto párem.
Ale co to vlastně je? Na tuto otázku je mnohem snazší odpovědět: lamingtony jsou kostky vanilkového piškotu namočené v čokoládové polevě a obalené kokosovou strouhankou. Čokoládová poleva vsákne do porézní povrch dortu a dodá kostkám zvláštní texturu.
Ať už jako svačina s sebou nebo jako občerstvení na příští zahradní párty: lamingtons jsou ideální volbou, pokud jde o pečivo, které se jí rukama. Jíst rukama je prostě zábava, a pokud to není doprovázeno velkým nepořádkem, tím lépe. Připravte si je hned teď a přesvědčte se sami!
Lamingtony: australské kostky z piškotového těsta
Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení: 30 minut
Ingredience
Na těsto
- 120 g měkkého másla plus trochu navíc na formu
- 110 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
- 2 vejce
- 220 g pšeničné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml mléka
Na polevu:
- 150 ml mléka
- 1 lžíce másla
- 100 g moučkového cukru
- 20 g kakaového prášku
- kokosová strouhanka
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev). Vymažte čtvercovou formu na pečení.
- Změkčené máslo utřete s cukrem, vanilkovým extraktem a špetkou soli do světlé krémové hmoty.
- Postupně přidávejte vejce a neustále míchejte.
- Smíchejte mouku s práškem do pečiva. Postupně přidávejte do máslové směsi, střídavě s mlékem, a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nalijte těsto do připravené formy a uhlaďte. Pečte koláč asi 25 minut. Zkontrolujte upečení špejlí.
- Nechte koláč zcela vychladnout asi 1 hodinu, vyndejte z formy a nakrájejte na rovnoměrné kostky (velikosti asi 4–5 cm). Dejte na chladné místo, aby se později lépe glazovaly.
- Nyní zahřejte mléko a máslo v malém hrnci na polevu. Přidejte moučkový cukr a kakao a míchejte, dokud nevznikne hladká tekutá čokoládová poleva.
- Kostky dortu postupně namáčejte do polevy pomocí dvou vidliček, nechte je trochu okapat a pak je ihned obalte v kokosové strouhance.