Přeskočit na obsah

V Československu to byl v sovětských časech kultovní nápoj, pak na něj všichni zapomněli. Dnes se vrací jako módní superpotravina.

Dalo se koupit stejně jako o několik desítek let později limonáda – na pouličních stáncích. Pilo se v mléčných barech, na stavbách, doma a v jídelnách dětských táborů. Byl to ideální nápoj do horkého počasí – osvěžující, mírně sycený a sladkokyselý. Tehdy byl stejně populární jako limonáda, dnes je však téměř zapomenut. Škoda. Chlebový kvas má všechny předpoklady stát se virálním superpotravinou, protože není jen kouskem kulinářské historie – je to přírodní podpora pro střeva, imunitu a metabolismus.

V České republice ho pili všichni. Dnes jsme na něj téměř zapomněli.

V České republice byl chlebový kváskový nápoj stejně populární jako pomerančový limonádový nápoj. Lze ho koupit v lahvích, přímo ze sudu na ulici, jako nápoj v rekreačním středisku nebo si ho připravit doma (což je samozřejmě možné i dnes). Někteří si dodnes pamatují jeho sladkokyselou chuť, osvěžující bublinky a charakteristickou tmavě hnědou nebo téměř černou barvu.

V Československu to byl v sovětských časech kultovní nápoj, pak na něj všichni zapomněli. Dnes se vrací jako módní superpotravina.

V 90. letech, kdy se na pultech obchodů objevily barevné nápoje ze Západu, chlebový kváskový nápoj zmizel. V následujících letech se nám zdál nejen nechutný (což není pravda, i když se opravdu výrazně liší od populárních sycených nápojů), ale i nemoderní. Ale právě to se začalo měnit.

Chlebový kvas je k dostání nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i ve větších, dobře zásobených supermarketech. A pokud není k dostání, lze ho připravit doma za pár korun. A právě teď, kdy roste povědomí o vlivu střev na zdraví celého organismu, má šanci stát se dalším virálním superproduktem.

Co je chlebový kváskový nápoj?

Jedná se o nápoj z žitného nebo celozrnného chleba s přídavkem cukru a nejčastěji kvasnic. Díky procesu přirozené fermentace chlebový kvás obsahuje:

  • probiotika, která podporují střevní flóru;
  • trávicí enzymy, které zlepšují metabolismus;
  • mléčnou kyselinu, která zlepšuje peristaltiku střev;
  • vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na nervový systém a pokožku.

Chlebový kvás – užitečné vlastnosti

Nazývat chlebový kvás módním termínem „superpotravina“ není přehánění. Nápoj populární v sovětských dobách je plný cenných složek, má blahodárný vliv na náš organismus a je zcela přírodní – to znamená, že splňuje všechny podmínky pro zařazení do skupiny superpotravin.

Jak působí chlebový kváskový nápoj:

  • je přírodním probiotikem, které podporuje střevní mikroflóru;
  • pomáhá při zažívacích potížích, včetně nadýmání a zácpy;
  • je užitečný při hubnutí – může regulovat chuť k jídlu a urychlovat metabolismus;
  • zlepšuje imunitu;
  • podporuje přirozenou detoxikaci, protože má lehký čistící účinek.

A co je důležité, neobsahuje umělá aditiva, barviva ani konzervační látky. Alespoň by neměl – při nákupu v obchodě je třeba pečlivě zkontrolovat etiketu. Chlebový kvás lze také připravit doma – bez zvláštního úsilí a za pár korun.

Kdo by měl pít chlebový kváskový nápoj? A komu může uškodit?

Chlebový kváskový nápoj by měli pít:

  • lidé s zažívacími problémy, jako je nadýmání, zácpa, poruchy trávení;
  • lidem po antibiotické léčbě – pomáhá obnovit mikrobiom;
  • lidem s oslabenou imunitou – posiluje bariérovou funkci střev, která má klíčový význam pro imunitní systém;
  • lidé držící dietu – urychluje hubnutí, protože reguluje chuť k jídlu a zlepšuje metabolismus;
  • lidé vedoucí aktivní životní styl a vystavení stresu – díky vitamínům skupiny B podporuje nervový systém;
  • sportovci – hydratuje, obsahuje elektrolyty, podporuje regeneraci.

Kdo by neměl pít kvas:

  • lidé s celiakií nebo nesnášenlivostí lepku – vyrábí se z chleba, který může obsahovat lepek;
  • lidé trpící plísňovými onemocněními trávicího systému (kandidóza) – může zesilovat příznaky, protože je fermentovaným produktem;
  • těhotné a kojící ženy;
  • děti (do 3 let);
  • lidé s žaludečními vředy nebo zvýšenou kyselostí – má kyselou reakci a může dráždit sliznici;
  • lidé s těžkým onemocněním ledvin – kvůli obsahu fosforu a draslíku je lepší se poradit s lékařem.

Jak pít kvas, aby byl vidět jeho účinek?

V Československu to byl v sovětských časech kultovní nápoj, pak na něj všichni zapomněli. Dnes se vrací jako módní superpotravina.

K pocítění blahodárného účinku stačí malé množství kvasu. Již 100–200 ml denně ovlivní trávicí systém a mikrobiotu.

Jak často pít chlebový kvas? Nejlepší je pít ho denně, pravidelně, po dobu několika týdnů – například 1 sklenici denně po dobu jednoho měsíce. To mu umožní působit na bakteriální flóru, trávení, chuť k jídlu a hladinu energie. Sklenici nápoje je vhodné vypít ráno nalačno nebo mezi jídly, ale ne hned po jídle.

Jak připravit chlebový kvas doma?

V době své největší popularity se chlebový kvas připravoval také doma – ze zbytků chleba, malého množství cukru, vody a droždí. Fermentace trvá několik dní, ale příprava nápoje je velmi jednoduchá. Budete potřebovat pouze čistou sklenici nebo skleněnou láhev s těsným víčkem.

Ingredience:

  • 200 g suchého, nejlépe celozrnného žitného chleba
  • 2 litry převařené vody
  • 2 lžíce cukru
  • ¼ lžičky sušených kvasnic nebo 5 g běžných kvasnic
  • podle chuti – několik rozinek

Příprava:

Chléb nakrájejte na kostky a opražte na suché pánvi nebo v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 5 minut. Krutony rozdrobte, vložte do sklenice nebo láhve a zalijte převařenou teplou, ale ne horkou vodou. Přidejte droždí a cukr, nádobu uzavřete a postavte na 3 dny na teplé místo.

Po uplynutí této doby chlebový kvas přeceďte přes gázu, aby byl čirý. Pokud používáte rozinky, přidejte je a nechte nápoj ještě 24 hodin stát, tentokrát na chladném místě. Na konci znovu přeceďte a hotovo! Pamatujte – nejlépe chutná mírně vychlazený.

Štítky: