Přeskočit na obsah

Voňavá šakšuka. Snídaně, která dobývá české stoly

Už žádná míchaná vejce. Nyní je na vrcholu popularity voňavá šakšuka. Jednoduché jídlo z vajec a rajčat – opravdový hit snídaní.

Shakshuka k snídani

Shakshuka je jednoduchá a voňavá snídaně z Blízkého východu: vejce lehce osmažená v omáčce z rajčat, papriky, cibule a koření. Připravuje se na jedné pánvi a podává se přímo z ní – s křupavým chlebem na namáčení do omáčky.

Voňavá šakšuka. Snídaně, která dobývá české stoly

Ingredience (2–3 porce):

4–5 vajec

1 velká cibule

1 červená paprika (může být žlutá)

2–3 stroužky česneku

1–2 lžíce olivového oleje nebo rozpuštěného másla

1 plechovka (400 g) nakrájených rajčat nebo 4 velká zralá rajčata, oloupaná

1 čajová lžička sladké papriky, ½ čajové lžičky kmínu, špetka pálivé papriky/chilli

Sůl a čerstvě mletý pepř

Na podávání: petržel nebo koriandr, rozdrobený feta sýr (podle chuti), čerstvé pečivo

Voňavá šakšuka. Snídaně, která dobývá české stoly

Jak připravit šakšuku?

Krok 1. Na široké pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte nakrájenou cibuli s nakrájenou paprikou, dokud nezměknou a lehce nezhnědnou. Přidejte jemně nakrájený česnek a koření (sladkou papriku, kmín a trochu chilli) a osmažte, aby se uvolnila vůně.

Krok 2. Přidejte nakrájená rajčata z konzervy nebo čerstvá, dochuťte solí a pepřem a poté duste, dokud omáčka nezhoustne a nebude mírně lepkavá. Lžící vytvořte v omáčce malé prohlubně a opatrně do nich rozklepněte vejce, přičemž mezi nimi zachovejte odstup. Přikryjte pánev pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud se bílky nesrazí a žloutky zůstanou polotekuté (nebo déle, pokud máte raději pevnější).

Krok 3. Sejměte z ohně, posypte petrželkou nebo koriandrem, podle chuti – strouhanou fetou, a podávejte ihned s chlebem na namáčení do omáčky. Dobrou chuť!

Shakshuka s třešničkou

Shakshuku lze připravit i trochu jinak. Několik přísad jí dodá zcela jinou chuť. „Zelená“ verze tohoto jídla rozhodně stojí za vyzkoušení! Tato snídaně překvapí každého!

Zelená šakšuka (špenát, zelenina, trochu kokosové smetany), přísady jako dukka nebo za’atar místo soli, slaná chuť fety nebo halloumi, citrusová příchuť díky citronové kůře nebo nakládaným citronům. Podávejte netradičně: s pitou, halou nebo česnekovými krutony.