Přeskočit na obsah

Každodenní konzumace rajčat: důsledky

Rajčata jsou nejoblíbenější zeleninou. Ale jak zdravé je jíst rajčata každý den?

Ačkoli rajčata dozrávají pouze v letních měsících a právě tehdy jsou nejchutnější, jsou žádaná v každém ročním období: v průměru spotřebujeme asi 27,4 kg rajčat na osobu ročně.

Rajčata: víc než jen klasická červená rajčata odrůdy „Roma“

Červená klasická rajčata zná každý: mírně podlouhlá rajčata „Roma“, kulatá rajčata „keřová“ a sladká malá rajčata „cherry“. Ale rajčata mají nejrůznější velikosti, tvary a barvy – jsou malá a kulatá, velká, masitá a téměř černá, podlouhlá a jasně žlutá nebo se zelenými pruhy. Chuť rajčat se také liší od sladké a ovocné po trpkou nebo kyselou.

Každodenní konzumace rajčat: důsledky

Zatímco malé kulaté cherry rajčátka jsou obzvláště vhodná jako svačina nebo do salátů, z masitých a roma rajčat lze připravit různé omáčky, zapékané pokrmy a polévky.

Pozor na solanin a tomatin?

Nezralá rajčata jsou až do úplného dozrání vždy zelená. V tomto období jsou však velmi tvrdé, mají nevýraznou, hořkou a kyselou chuť, proto se nedoporučuje je konzumovat.

A to nejen kvůli chuti: stejně jako všechny rostliny z čeledi lilkovitých obsahují přírodní ochrannou látku ze skupiny alkaloidů, která se nazývá tomatin. Známější je název této látky v bramborách: solanin. Pomocí těchto ochranných látek, jako je tomatin a solanin, se rostlina snaží bránit před nepřáteli a plísněmi.

Při konzumaci velkého množství solaninu mohou nastat vedlejší účinky, nejčastěji nepříjemné škrábání a pálení v krku. V závažnějších případech mohou nastat žaludeční potíže, průjem, nevolnost a zvracení, až po poruchy vědomí.

V případě rajčat se však není třeba obávat, protože tomatín je méně škodlivý než solanin

[Tomatín] je podstatně méně škodlivý než sloučeniny obsažené v bramborách. Z hlediska zdraví tedy není nutné zelené stonky odřezávat, spíše proto, že jsou tvrdé a málo chutné. V USA a jižní Evropě se zelené nezralé rajčata často nakládají, fermentují s přídavkem mléčné kyseliny nebo se zpracovávají na džem a čatní. Při konzumaci v obvyklých malých množstvích nepředstavují tyto delikatesy žádné zdravotní riziko.

Bohaté na živiny a vitamíny

Převážná část rajčat se skládá z vody: asi 95 procent. Proto jsou velmi nízkokalorická. Ve 100 gramech je pouze 21 kalorií.

Kromě toho rajčata obsahují mnoho živin: jsou bohatá na vitamíny C, A, E a B a obsahují minerál draslík. Rostlinný pigment lykopen je zodpovědný za červenou barvu rajčat. Lykopen je sekundární rostlinná látka, která má antioxidační účinky a možná předchází riziku kardiovaskulárních onemocnění a vzniku rakoviny.

Rajčata jsou nejen chutná, ale také mimořádně zdravá. Řekneme vám, co obsahují a na co byste měli při nákupu dbát.

Mimochodem: lykopen je odolný vůči vysokým teplotám a ještě lépe se vstřebává z vařených rajčat.

Jezte rajčata každý den: výhody a nevýhody

Každodenní konzumace rajčat: důsledky

Mnoho lidí v České republice a dalších zemích jí rajčata (téměř) každý den. A to z dobrých důvodů, protože rajčata mají mnoho prospěšných vlastností:

  • Získáte mnoho cenných živin.
  • Příjímáte hodně vody a málo kalorií.
  • Možná se stravujete vyváženě a pestře: rajčata jsou mimořádně univerzální; v ideálním případě můžete vyzkoušet různé způsoby jejich přípravy.
  • Pomáháte snížit riziko vzniku hypertenze: Studie provedená v roce 2024 ukazuje, že denní konzumace 110 gramů rajčat může snížit riziko vzniku hypertenze o třetinu.
  • Zachováte si svaly: jak ukázala japonská studie, konzumace rajčat může zpomalit věkové snižování svalové hmoty. Vědci po dobu tří let studovali sílu úchopu 259 dospělých Japonců a zjistili, že u těch, kteří pravidelně konzumovali rajčata, zůstala svalová síla v rukou stabilní.
  • Snižujete riziko vzniku rakoviny: sekundární rostlinná látka lykopen může zabraňovat změnám buněk a tím možná snižovat riziko vzniku rakoviny.

Navzdory zdravotním výhodám existují i zjevné nevýhody, které hovoří proti každodenní konzumaci rajčat:

  • Můžete se stravovat jednostranně: pokud pro vás každodenní konzumace rajčat znamená neustálé jídlo rajčatové omáčky s těstovinami nebo téměř úplnou absenci jiné zeleniny, pak ve vašem jídelníčku chybí pestrost.
  • Můžete mít reakci na tomatin nebo histamin obsažené v rajčatech: někteří lidé nesnášejí rajčata a mají příznaky jako zažívací potíže, bolesti hlavy, bušení srdce nebo svědění.
  • V zimě je klimatická rovnováha špatná: ačkoli rajčata lze koupit po celý rok, skutečná sezóna je pouze v létě. V chladném ročním období pocházejí téměř všechna rajčata ze skleníků, kde se pěstují s velmi vysokou spotřebou energie . Kromě toho se mimo sezónu obvykle dovážejí ze zahraničí, takže často absolvují dlouhou přepravu.

Kolik rajčat je třeba jíst denně?

Společnost pro výživu doporučuje denně pět porcí ovoce a zeleniny. Rajčata lze považovat za jednu z těchto porcí zeleniny. Je však důležité zajistit dostatečnou rozmanitost. V souladu s heslem: Jezte duhu! Kombinujte různé druhy rajčat a jiné zeleniny, měňte způsoby přípravy – tak využijete celé spektrum živin.

Mimochodem: rajčata by se neměla skladovat v lednici – ztrácejí tam aroma. Vhodnější je stinné a větrané místo při pokojové teplotě.

Kdy je lepší rajčata nejíst

Každodenní konzumace rajčat: důsledky

Pokud máte citlivou reakci na rajčata, je lepší je nejíst každý den. Například lidé trpící nesnášenlivostí histaminu obvykle nesnášejí rajčata: ihned po jídle se u nich objevují křeče v břiše, průjem, nevolnost, zarudnutí kůže, závratě, bolesti hlavy, zrychlený srdeční tep a někdy dokonce dušnost a problémy s krevním oběhem.

Pokud jste po konzumaci rajčat zaznamenali takové příznaky, je lepší se jim vyhnout nebo je jíst pouze v velmi malém množství.

Rajčata jezte každý den pouze v létě

Rajčata jsou zdravá, rozmanitá a chutná zelenina (ačkoli z botanického hlediska patří mezi ovoce). Jsou bohaté na živiny a lze je připravovat jak za studena, tak za tepla. V sezóně můžete rajčata jíst každý den bez obav. V chladném ročním období je však lepší kupovat méně rajčat: kvůli pěstování ve vytápěných sklenících a dlouhé přepravě mají špatnou klimatickou rovnováhu. Kromě toho se tyto rajčata nemohou srovnávat s letními rajčaty.

Na zimu doporučujeme jinou sezónní zeleninu nebo, pokud přesto chcete jídlo s rajčaty, rajčata z konzervy. Čerstvá nebo konzervovaná: v zásadě doporučujeme kupovat rajčata v bio kvalitě, pokud možno z regionu. Organické rajčata neobsahují pesticidy, k jejich pěstování se používají částečně semenné a staré odrůdy a často jsou organická rajčata chutnější. Nebo si můžete pěstovat vlastní rajčata – není to vůbec složité.