Panované krokety ze cukety a fety, pečené v troubě: vegetariánské jídlo, křupavé a snadné na přípravu. Ideální jako předkrm, hlavní jídlo nebo příloha.
Když jdu do restaurace, mám obzvlášť ráda přílohy. Ano, je to těžké uvěřit, ale často jsou to právě ony, které jsou skutečnou hvězdou na talíři. Například, pokud někde podávají krokety, vrhám se na ně s chutí. Další jídlo, které mi velmi chutnalo, jsou kuličky z cukety s fetou. Musíte je prostě vyzkoušet.
Recept na kuličky z cukety s fetou
Cukety mnozí považují za letní zeleninu par excellence. Není divu, protože od června do října tato zelenina z čeledi tykvovitých doslova zaplavuje trhy. Abychom zvládli takové množství, potřebujeme stále nové a nové recepty z cukety. U mě pomalu, ale jistě vysychaly dva impozantní kusy, které mi darovala kamarádka ze své zahrady. Co s nimi? A pak jsem zcela náhodou narazila na tento recept: kuličky z cukety a fety, zapečené v troubě.
Kombinují v sobě hned několik skvělých vlastností: lehkou ořechovou chuť zeleniny, pikantní sýr feta a křupavou strouhanku. Tak se do toho pustíme, cukety samozřejmě, a hurá, tvarovat kuličky!
Než se cukety a feta promění v malé křupavé kuličky, je třeba zeleninu nejprve nastrouhat. Přidejte trochu soli a nechte cukety asi deset minut odstát. Poté je vyložte na čistou kuchyňskou utěrku a dobře vymačkejte. Poté rozdrobejte fetu a smíchejte vše s ostatními ingrediencemi do hladké hmoty. Z ní vytvarujte malé kuličky o velikosti vlašského ořechu. Obalte je strouhankou, opatrně potřete olejem a pečte v troubě do křupava.
Vychutnejte si je jako malou svačinku s jogurtovým nebo česnekovým dipem nebo podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, budete nadšeni.
Krokety ze cukety a fety
Ingredience
- 2 střední cukety, asi 400 g
- Sůl
- 1 stroužek česneku
- 1 bio citron, kůra
- 150 g fety
- 1 vejce velikosti M
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce nasekané petržele
- Pepř
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje na potření
Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C, horní a dolní ohřev.
- Cukety nastrouhejte na jemné struhadlo a přendejte do síta. Lehce osolte a nechte 10 minut odstát. Směs přendejte na utěrku a dobře vymačkejte. Česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Umyjte citron a nastrouhejte kůru.
- Fetu rozdrobejte vidličkou a dejte do misky. Přidejte vymačkané cukety.
- Přidejte vejce, strouhanku, česnek, citronovou kůru, petržel, sůl a pepř. Smíchejte všechny ingredience, až vznikne plastická hmota.
- Navlhčenýma rukama vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a obalte je strouhankou.
- Kuličky vyložte na plech vyložený pečícím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
- Kuličky z cukety a fety pečte v troubě asi 25 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu, a po 15 minutách je otočte. Poté je nechte trochu vychladnout a podávejte například s omáčkou nebo jako přílohu.