Přeskočit na obsah

Taková vejce jsou nejzdravější. V obchodě je snadno poznáte.

Při nákupu vajec často bereme ta nejlevnější nebo prostě první, která nám padnou do oka. Mezitím ale stojí za to věnovat chvilku pozornému prohlédnutí obalu. Mezi mnoha vejci dostupnými na trhu vyniká jeden druh svými jedinečnými vlastnostmi.

Vejce zelonohých slepic jsou ceněna již několik generací. Toto plemeno pochází z České republiky a je jedním z nejstarších místních plemen slepic, které se chová od 19. století. Slepice zelenonohé jsou malé a dobře přizpůsobené přírodním podmínkám, díky čemuž jsou jejich vejce oblíbená jak mezi odborníky na výživu, tak mezi lidmi, kteří vedou zdravý životní styl.

Méně cholesterolu, více živin

Taková vejce jsou nejzdravější. V obchodě je snadno poznáte.

Vejce slepic zelenonohých se odlišují zejména svým příznivějším složením ve srovnání s vejci jiných plemen. Výzkumy ukázaly, že obsahují o 30 % méně cholesterolu, včetně 14 % méně LDL, takzvaného „špatného cholesterolu“. Navíc je hladina „dobrého“ cholesterolu HDL o 12 % vyšší, což má pozitivní vliv na zdraví srdce a krevního oběhu.

Ale to není vše. Vejce tohoto plemene váží v průměru asi 50 gramů a obsahuje více než 6 gramů plnohodnotných bílkovin, stejně jako vitamíny A, E, D, K, B12 a kyselinu listovou. Obsahuje také důležité mikroelementy – železo, zinek, fosfor, draslík a síru. Tato vejce jsou také cenným zdrojem omega-3 a omega-6, které podporují imunitu a funkci mozku.

Vejce z ekologických chovů

Je dobré vědět, že zelenonohé křepelky nejsou vhodné pro klecový chov. Jsou citlivé na stres a špatně snášejí velké stáda – v takovém případě se stávají agresivními a onemocní. Z tohoto důvodu se chovají hlavně na malých ekologických farmách, kde mají přístup k čerstvému vzduchu a přírodní stravě. Při nákupu těchto vajec si můžete být téměř jisti, že pocházejí z farem, kde se skutečně starají o blaho zvířat.

Taková vejce jsou nejzdravější. V obchodě je snadno poznáte.

Kde koupit a jak používat?

Vejce zelenonohých slepic není vždy možné najít ve velkých supermarketech. Často se dostávají do malých obchodů s místními produkty, ekologickými delikatesami nebo jsou k dostání na trzích přímo od farmářů. Lze je také koupit přes internet – i když ceny se liší, je třeba je považovat za investici do zdraví.

V kuchyni se neliší od běžných vajec, ale jsou zvláště doporučována pro lehká a jednoduchá jídla, jako jsou saláty, plněná vejce nebo klasická míchaná vejce. Jejich jemnější chuť a cenné složení z nich dělají vynikající základ pro zdravá jídla.