Než na stůl dorazí podzimní jablečné koláče, využijte sezónu meruněk a vytěžte z nich to nejlepší. Tento koláč kombinuje vlhké, měkké těsto typické pro piškot s jemnou, křupavou krustou. Je to sladký dezert „dva v jednom“ pro ty, kteří se nemohou rozhodnout pro jednu věc.
Tento koláč lze nazvat jogurtovým, ale také mu lze říkat cupcake, protože základní ingredience můžete odměřovat pomocí jogurtového kelímku. Místo meruněk můžete použít jiné sezónní ovoce . V tomto období se hodí švestky, nektarinky nebo broskve. Vyberte však odrůdu UFO. V koláči se nerozmočí – jsou sladké, ale ne příliš šťavnaté. Podle tohoto receptu můžete také připravit jogurtový jablečný koláč . Použijte jablka odrůdy Antonovka nebo Serý Renet – jsou pevnější a kyselejší a do koláče nepouštějí příliš mnoho šťávy.
Jak připravit meruňkový crumble?
Chcete-li odměřit ingredience na dort podle velikosti uvedeného plechu, použijte místo sklenice čistý kelímek od jogurtu. Nejdůležitější fází přípravy dortu je pečlivé oddělení bílků od žloutků. Dávejte pozor, aby se při oddělování žloutek nedostal do bílků, jinak se bílky nenapění a budete je muset šlehat znovu. Vzdušnou, hustou pěnu smíchejte (ručně) se žloutky a zbývajícími ingrediencemi, jen do homogenity, ne déle. Dělejte to ručně, abyste bílky nepřemíchali, což se při použití mixéru snadno stane. Pokud na to zapomenete, dort může zůstat v troubě syrový.
Crumble se trochu liší od běžného, protože kromě cukru, oleje a mouky obsahuje také křupavé kousky mandlí . Samotný dort může být také mandlový díky své vůni, ale pokud nemáte rádi chuť marcipánu, můžete ho vynechat – crumble s lehčím mandlovým nádechem bude zcela dostačující.
Recept na jogurtový dort s meruňkami
Ingredience na těsto (na plech o rozměrech 24 x 34 cm):
- 1 sklenice (150 g) tučného přírodního jogurtu
- 3 sklenice mouky
- 2 sklenice cukru
- 1 sklenice oleje
- 4 vejce (4 oddělené bílky a žloutky)
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 kg meruněk
Navíc pro zájemce: 1 čajová lžička mandlového extraktu nebo 1 sáček mandlového cukru.
Ingredience na krém:
- 125 g másla
- 1/2 šálku mouky
- 1/2 šálku nasekaných mandlí
- 1/3 šálku mletých mandlí
- 1/2 šálku cukru
Volitelně: moučkový cukr na posypání hotového koláče.
Postup přípravy:
- Abrikosy umyjte, osušte, rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky.
- Připravte drobenku: rozpusťte a ochlaďte máslo. Prsty smíchejte s moukou, cukrem a mletými mandlemi. Dejte na chvíli do lednice.
- Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů Celsia.
- Připravte těsto: rozšlehejte vaječné bílky do tuha, poté je opatrně smíchejte se žloutky, cukrem, mandlovým extraktem, jogurtem a máslem.
- Do předem připravené směsi přidejte prosátou mouku a kypřicí prášek a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Těsto přeneste do formy na pečení vyložené pečícím papírem. Nahoru rozložte ovoce slupkou dolů. Mezi ovocem nechte trochu místa – mělo by být rozloženo poměrně volně.
- Vyjměte z ledničky drobenku. Prsty odtrhněte malý kousek drobenky a posypte jí dort.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut nebo dokud špejle vložené do středu nevyjde čistá a povrch nebude zlatohnědý. Nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.