Jablečný koláč podle babičky nebo zapečené jablečné plátky?
Tento recept má zcela výjimečnou historii. Objevil se ve staré knize receptů mé babičky – se zašpiněnými stránkami, ručně psanými poznámkami a tou nostalgií, která je pro pečení vždy tak typická. V knize se jmenuje „ozdobené jablečné plátky“, ale babička mu vždy láskyplně říkala „jablečný flak“. V místním dialektu se často změnil na „opflak“ – a přesně tak se nám vryl do paměti.
Velmi jsem se chtěla podělit o tento recept, tak jak si ho pamatuji od babičky. Níže jsem recept trochu přizpůsobila moderním podmínkám – velmi opatrně, aby se zachovalo kouzlo originálu a výsledek byl ještě lepší.
Jakmile ochutnáte jeden kousek tohoto křehkého jablečného koláče, pochopíte, proč pro nás byl a stále je něčím výjimečným.
Originální recept mé babičky
Recept na formu na pečení
Jablečná náplň
- 1 kg nastrouhaných jablek (asi 8 kusů)
- 60 g cukru (v závislosti na sladkosti jablek)
- Šťáva z poloviny citronu
- Strouhanka podle potřeby (v závislosti na šťavnatosti jablek)
- Podle chuti: skořice, hřebíček, rumové rozinky…
Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte.
Křehké těsto
- 400 g pšeničné mouky typu 480
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 10 g prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru (8 g)
- 2 g soli
- 1 kapka citronové šťávy
- 1 vejce (1 bílek a 1/2 žloutku)
- 80 g mléka (50 g + 30 g mléka, jinak bude těsto při vyvalování příliš tvrdé a křehké)
Příprava jablečného koláče
- Vložte všechny ingredience na těsto do mísy a hnětejte těsto pomocí kuchyňského robota na stupni „min“ po dobu 3 minut, pomocí K-tvarované nástavce na tvarování těsta.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a vložte do chladničky.
- Mezitím připravte jablečnou náplň.
- Formu na pečení (cca 40 x 25 cm) vymastíme máslem.
- Poté těsto rozdělíme na dvě stejné části.
- První část těsta vyválíme a vložíme do formy na pečení.
- Jablečnou náplň rovnoměrně rozložte na těsto.
- Druhé těsto rozválejte a položte na jablečnou náplň.
- Potřete vejcem a propíchněte vidličkou.
- Pečte
Triky se zmrzlinou
- 1/2 žloutku
- 1 čajová lžička mléka
Pečení jablečného koláče
Pečte při teplotě 180 °C přibližně 40 minut.