Přeskočit na obsah

Nejlepší maso na zelí. Je dokonce chutnější než mleté maso.

Zelí plněné husím masem – jídlo, které vypadá známě, ale chutná úplně jinak než to, co jíme běžně. Maso jiné než vepřové a drůbeží jíme jen zřídka, ale rozhodně stojí za to rozšířit svůj jídelníček. Tím spíš, že husí maso má v České republice dlouholetou tradici.

Štoly

Husí maso je v jídelníčku průměrného Čecha prakticky neznámé. A to je škoda, protože je to výjimečné maso bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny. Navíc má jemnou chuť, kterou je těžké napodobit.

Nejlepší maso na zelí. Je dokonce chutnější než mleté maso.

Ingredience

1 hlávka zelí

600 g husího mletého masa

200 g rýže

3/4 litru vývaru

1 vejce

3 stroužky česneku

1 plechovka rajčat

1 lžíce smetany

1 malý svazek kopru

Podle chuti: 1 lžíce mouky

Sůl, pepř

Nejlepší maso na zelí. Je dokonce chutnější než mleté maso.

Husí mleté maso v zelních rolkách

Rýži uvařte v osolené vodě o 1-2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Zelí blanšírujte a rozdělte na listy. Odřízněte silné žilky.

Smíchejte husí maso s vařenou rýží. Přidejte vejce a prolisovaný česnek. Dochuťte solí a pepřem a vypracujte lepkavé těsto.

Dno hrnce vyložte nejméně hezkými zelnými listy. Maso zabalte do těch nejtlustších. Pečlivě naskládejte rolky do hrnce a zalijte vývarem .

Přiveďte vývar k varu. Přidejte rajčata a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi hodinu.

Ke konci vaření smíchejte smetanu a přidejte ji do jídla . Aby omáčka zhoustla, přidejte mouku. Přidejte nasekaný kopr a ještě chvíli duste.

Plněné husí rolky – poznámky

Husí maso je sezónní . Husy se porážejí v první polovině listopadu. Odtud pochází tradiční husí svátek na svatého Martina , neboli tradice oslavovat 11. listopadu pokrmem z husího masa.

Někdy je třeba hledat, ale husí maso se obvykle dá sehnat v řeznictvích a supermarketech .

Štítky: