Zelí plněné husím masem – jídlo, které vypadá známě, ale chutná úplně jinak než to, co jíme běžně. Maso jiné než vepřové a drůbeží jíme jen zřídka, ale rozhodně stojí za to rozšířit svůj jídelníček. Tím spíš, že husí maso má v České republice dlouholetou tradici.
Štoly
Husí maso je v jídelníčku průměrného Čecha prakticky neznámé. A to je škoda, protože je to výjimečné maso bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny. Navíc má jemnou chuť, kterou je těžké napodobit.
Ingredience
1 hlávka zelí
600 g husího mletého masa
200 g rýže
3/4 litru vývaru
1 vejce
3 stroužky česneku
1 plechovka rajčat
1 lžíce smetany
1 malý svazek kopru
Podle chuti: 1 lžíce mouky
Sůl, pepř
Husí mleté maso v zelních rolkách
Rýži uvařte v osolené vodě o 1-2 minuty méně, než je uvedeno na obalu. Zelí blanšírujte a rozdělte na listy. Odřízněte silné žilky.
Smíchejte husí maso s vařenou rýží. Přidejte vejce a prolisovaný česnek. Dochuťte solí a pepřem a vypracujte lepkavé těsto.
Dno hrnce vyložte nejméně hezkými zelnými listy. Maso zabalte do těch nejtlustších. Pečlivě naskládejte rolky do hrnce a zalijte vývarem .
Přiveďte vývar k varu. Přidejte rajčata a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte pod pokličkou asi hodinu.
Ke konci vaření smíchejte smetanu a přidejte ji do jídla . Aby omáčka zhoustla, přidejte mouku. Přidejte nasekaný kopr a ještě chvíli duste.
Plněné husí rolky – poznámky
Husí maso je sezónní . Husy se porážejí v první polovině listopadu. Odtud pochází tradiční husí svátek na svatého Martina , neboli tradice oslavovat 11. listopadu pokrmem z husího masa.
Někdy je třeba hledat, ale husí maso se obvykle dá sehnat v řeznictvích a supermarketech .