Zelené fazole jsou jednou z těch sezónních potravin, které by neměly chybět v žádném jídelníčku. Nejen kvůli své jedinečné chuti, ale především kvůli své nutriční hodnotě. Mnozí si však kladou otázku: žluté nebo zelené fazole? Které jsou zdravější? Odpověď vás určitě překvapí.
Proč Češi milují fazole?
Z letních zelenin jsou obzvláště oblíbené zelené fazole . Češi je milují. Otázka, na kterou mnoho lidí hledá odpověď už léta, však zní: které jsou zdravější? Zelené nebo žluté? Odpověď je poměrně překvapivá. Obě jsou totiž zdravé a měly by se konzumovat zaměnitelně. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých druhů?
Především oba druhy fazolí účinně posilují naše zdraví. Zelené fazole chrání náš organismus před volnými radikály a mají omlazující účinky. Zelená fazole se také vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, které náš organismus tolik potřebuje .
Užitečnost fazole
Zelená fazole upoutá pozornost nejen svou chutí , ale i nutriční hodnotou. Jaký je tedy rozdíl mezi žlutými a zelenými odrůdami?
Oba druhy fazolí jsou nepochybně velmi zdravé. Liší se však v několika ohledech. Žluté fazole mají o něco jemnější a krémovější chuť. Zelené fazole jsou naopak mnohem sytější.
Oba druhy mají své jedinečné vlastnosti, proto je těžké vybrat ten nejlepší. Zelená fazole obsahuje více kyseliny listové, proto se doporučuje těhotným ženám a lidem s anémií . Tato odrůda také obsahuje více vitamínu A, který je nezbytný pro zdravý zrak, posílení imunity a zdraví vlasů a nehtů.
Co dělá žlutou fazoli tak výjimečnou ?
Výhody žlutozelené fazole
Zelené fazole mají oproti žlutým znatelnou výhodu. Každá z nich má své výhody, které stojí za zmínku.
Patří mezi ně zvýšený obsah draslíku a fosforu – minerálů nezbytných pro organismus. Draslík mimo jiné zodpovídá za udržování vodní a elektrolytové rovnováhy. Fosfor zase zodpovídá za přirozenou podporu nervového systému.
Za zmínku také stojí, že žlutá fazole se vaří rychleji než zelená. První se vaří asi 10 minut, druhá dvakrát déle . Pokud tedy máte velký hlad a máte k dispozici obě varianty, vyberte si žlutou.
Pokud jde o zelené fazole, pamatujte, že je vždy třeba vařit. Doporučuje se podávat s omáčkou z másla a strouhanky. Tak se plně rozvine jejich chuť. Pokud však máte jiné nápady na přidání ingrediencí, směle experimentujte.
Takže pokud jste v této sezóně neměli příležitost ochutnat fazole, rozhodně to musíte napravit.