Přeskočit na obsah

Vědci vyvrátili hlavní mýtus o prospěšnosti kávy.

Káva je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Mnozí z nás si nedokážou představit den bez ranní šálku a tvrdí, že jim dodává energii a zvyšuje produktivitu. Ale je to opravdu tak? Zde je několik zajímavých studií.

Přesvědčení, že konzumace kávy zvyšuje naši produktivitu, je v moderní společnosti tak hluboce zakořeněno, že v 50. letech americké pracovní právo předepisovalo přestávku na kávu. Věřilo se, že to zvýší produktivitu práce. Ale jaká je pravda? Vědci se v této otázce stále neshodují a nedávné studie vrhají nové světlo na stereotypní představu o šálku kávy jako zdroji energie.

Ranní káva a produktivita – závěry vědců

Vědci vyvrátili hlavní mýtus o prospěšnosti kávy.

Studie skupiny vědců z Univerzity v Newcastlu (Austrálie) však ukázala, že káva nemusí nutně zvyšovat naši produktivitu. Podle vědců z Newcastlu je představa, že káva „dodává“ energii, ve skutečnosti mírně řečeno „omyl“.

Podle výše zmíněných vědců káva ve skutečnosti „krade energii“ z pozdější části dne a způsobuje dlouhodobou únavu. To úzce souvisí s adenosinem, chemickou látkou v lidském těle.

Vliv kofeinu v kávě a adenosinu

Hlavním stimulantem v kávě je kofein. Jeho hlavní účinek spočívá ve změně interakce mozkových buněk s adenosinem.

Adenosin je součástí systému regulujícího cyklus spánku a bdění. Přispívá k pocitu únavy po aktivním dni. Když jsme aktivní, hladina adenosinu stoupá, protože se uvolňuje jako vedlejší produkt při využívání energie v našich buňkách.

Nakonec se adenosin váže na svůj receptor (část buněk přijímající signály), který způsobuje zpomalení buněk a vyvolává ospalost. Právě proto se cítíme unavení po náročném dni. Během spánku se však spotřeba energie snižuje a hladina adenosinu stoupá. Díky tomuto procesu se ráno probouzíme svěží a odpočatí.

Konzumace kávy nám tedy skutečně dodává energii, ale také způsobuje, že se náš organismus s každou hodinou cítí stále unavenější, i když nevykonáváme náročné úkoly nebo nejsme příliš fyzicky aktivní.

Zároveň vědci předpokládají, že pohled na kávu jako na stimulant, který nám pomůže dosáhnout 200 procent naší denní normy, je iluzí.

Vědci vyvrátili hlavní mýtus o prospěšnosti kávy.

Kdy pít kávu? Ne ráno!

Je však třeba mít na paměti, že pokud se po probuzení stále cítíte unavení, ranní káva vám pomůže jen dočasně. Obvykle působí asi pět hodin. Kofein „blokuje“ působení adenosinu v organismu na několik hodin, ale nikdy ho zcela neodstraní. Výsledkem je, že když účinek kofeinu odezní, únava se vrátí ještě silnější.

Vlivu adenosinu se nelze vyhnout, proto je třeba pečlivě plánovat konzumaci kávy během dne.

Podle vědců není pití kávy ráno vůbec nejlepší nápad. Ráno se zvyšuje hladina kortizolu – stresového hormonu – který nás v podstatě probouzí. Proto si šálek kávy naplánujte na pozdější dobu . Konzumace kofeinu na konci dne, kdy je hladina kortizolu výrazně nižší a únava narůstá, vám dodá energii na celý den.