Pro lidi, kteří dbají na svou postavu, je velmi důležité, co každý den jedí. V jejich jídelníčku jistě nechybí mnoho zdravých potravin, které pomáhají mimo jiné i při hubnutí. Jednou z nich jsou oblíbené mléčné výrobky s 0 % tuku. Ale jsou opravdu zdravé?
Co jsou mléčné výrobky s 0 % tuku?
Výrobky s 0 % tuku si získaly obrovskou popularitu již v 80. letech 20. století, kdy byl tuk uznán jako produkt způsobující mimo jiné srdeční onemocnění a také významně přispívající k obezitě. V té době také vznikly iniciativy zaměřené na propagaci nízkotučné stravy. To vše výrobci zvedli a rozhodli se uvést na trh odtučněné produkty, jako jsou jogurty, tvarohy nebo mléko.
Dosud jsou produkty s nulovým obsahem tuku velmi uznávané a oblíbené. Obzvláště je milují lidé, kteří drží dietu. V současné době však nejsou všechny tuky škodlivé a produkty s 0 % tuku velmi často obsahují přidané množství cukru, aby zlepšily chuť snacků.
Jak to ovlivňuje naše zdraví?
Je tuk v mléčných výrobcích opravdu zbytečný?
Co znamená nápis „0 % tuku“, který najdeme na některých výrobcích? Přibližně to, že daný potravinový výrobek obsahuje zanedbatelné množství tuku. Nejčastěji se jedná o méně než 0,5 g na 100 g nebo 100 ml, díky čemuž lze tento výrobek považovat za odtučněný.
Všechno však není tak růžové. Ukazuje se, že něco za něco. Konkrétně, když je z produktu odstraněna většina přírodního tuku, trpí tím také jeho chuť a celková konzistence. Aby se to napravilo, přidávají se jiné přísady. Často se jedná o škrob, sušené mléko nebo cukr.
Ve skutečnosti není tuk v mléčných výrobcích vůbec tak špatný. Navíc v rozumném množství může mít příznivý vliv na naše zdraví, protože dodává tělu mimo jiné vitamíny A, D, E a K, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích a jsou rozpustné v tucích. K tomu se přidávají ještě některé prospěšné mastné kyseliny. Samozřejmě tuk také výrazně zlepšuje chuť produktu.
Jak tedy produkty s označením „0 % tuku“ ovlivňují zdraví?
Jsou odtučněné produkty zdravé?
Odtučněné produkty jsou nejčastěji považovány za zdravé a lidé je rádi kupují. Jak je tomu ve skutečnosti? Ve skutečnosti je to trochu jinak.
Za prvé, absence tuku má negativní vliv nejen na chuť, ale i na nutriční hodnotu produktu. Konkrétně absence této složky vede k tomu, že vitamíny obsažené v mléčných výrobcích jsou hůře vstřebatelné pro náš organismus.
K tomu se přidává ještě fakt, že výrobci do těchto produktů přidávají různé zahušťovadla, aby zlepšili chuť a konzistenci. Proto, i když mohou být tyto produkty součástí vyvážené stravy, nejsou pro nás vždy prospěšné. Vše závisí na potřebách našeho organismu.
Tyto produkty mohou být dobrou volbou pro lidi, kteří bojují s problémy s cholesterolem, nebo pro ty, kteří pravidelně počítají kalorie ve svém jídelníčku. Pokud jde o zajímavé alternativy, určitě stojí za to věnovat pozornost produktům se středním obsahem tuku. Zajímavou volbou mohou být také rostlinné nápoje, kokosové nebo sójové jogurty.
Proto je důležité věnovat pozornost tomu, co jíme, a pečlivě vybírat ingredience pro naši stravu.