Přeskočit na obsah

Tajný tip: Šéfkuchař prozrazuje tajemství, jak udělat bramborovou kaši ještě chutnější

Bramborovou kaši zná každý, ale málokdo ji umí připravit dokonale. Hvězdný šéfkuchař prozrazuje tajemství úspěchu. Jednoduchý trik dodá pokrmu zvláštní chuť.

Bramborová kaše musí nejen splňovat požadavky na krémovou konzistenci, sytou chuť a samozřejmě vynikající aroma, ale také být dochucena tajnou přísadou: šlehanou smetanou.

Kromě toho šéfkuchař prozrazuje další dvě tajemství, díky nimž je jeho bramborová kaše nezapomenutelná: neméně důležitou roli hraje kvalita surovin, nejlépe bio, a způsob přípravy brambor.

Brambory: které jsou nejlepší na šťouchané?

Tajný tip: Šéfkuchař prozrazuje tajemství, jak udělat bramborovou kaši ještě chutnější

Brambory jsou opravdu univerzální: šťouchané, pečené, smažené nebo studené v salátu – možnosti přípravy jsou nekonečné. Je důležité si uvědomit, že ne každá odrůda brambor je vhodná pro všechna jídla. Zde je několik doporučení, které odrůdy se nejlépe hodí pro která jídla:

Brambory tvrdé odrůdy:

  • Odrůdy: Siglinde, Nikola, Selma, Charlotte
  • Způsoby přípravy: ideální pro saláty, smažené brambory a zapékané pokrmy. Tyto brambory si při přípravě zachovávají tvar a jsou méně moučnaté.

Brambory s převážně tvrdou dužinou:

  • Odrůdy: Agria, Gala, Laura, Marabel
  • Způsoby přípravy: univerzální, vhodné pro hranolky, rostbi, polévky a ragú. Má mírně moučnatou strukturu, ale zachovává si tvar.

Moučnaté brambory:

  • Odrůdy: Adratta, Likaria, Aul, Bintje
  • Způsoby přípravy: ideální pro pyré, knedlíky, krokety a polévky. Tyto brambory se snadno vaří a jsou ideální pro přípravu pokrmů s krémovou konzistencí.

Poznámka: obvykle se počítá přibližně 250 g brambor na osobu.

Recept na krémové bramborové pyré

Někteří z vás možná budou překvapeni způsobem přípravy brambor v tomto receptu. Šéfkuchař však prozrazuje tajemství: při přípravě v páře brambory neztrácejí živiny a absorbují méně tekutiny než při vaření ve vodě, díky čemuž pyré získává sytější chuť.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 600 g moučnatých brambor
  • 100 ml mléka
  • 150 ml šlehačky
  • sůl
  • bílý pepř z mlýnku
  • muškátový oříšek
  • 50 g studeného másla

Příprava:

  1. Brambory očistěte pomocí nože na zeleninu. Podle velikosti rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy.
  2. Vložte brambory do pařáku. Zavřete víko a brambory vařte nad vroucí vodou 15-20 minut, dokud nezměknou.
  3. Hotové brambory protlačte přes lis na brambory. Pro dosažení obzvláště jemné konzistence postup opakujte.
  4. Mléko a smetanu zahřejte v hrnci a přiveďte k varu. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti. Tip: v tomto případě má ohřev dvou ingrediencí dvě funkce: pyré tak rychle nevychladne a jeho konzistence je dokonalá!
  5. Postupně přidejte bramborovou hmotu do horkého mléka se smetanou. Nakrájejte máslo na malé kostičky a přidejte do horkého pyré, dokud se úplně nerozpustí.Tajný tip: Šéfkuchař prozrazuje tajemství, jak udělat bramborovou kaši ještě chutnější

Věděli jste? Krémové bramborové pyré v Thermomixu bez námahy

Domácí bramborové pyré je samozřejmě velmi chutné, ale bohužel protlačování brambor přes lis je poměrně pracný proces. Pro hrdé majitele Thermomixu je příprava krémové přílohy prakticky hračka:

Ingredience na 4 porce:

  • 1000 g moučnatých nebo převážně tvrdých bramborových hlíz, nakrájených na kostky
  • 360 g mléka nebo smetany
  • 2 lžičky soli
  • 50 g másla
  • podle chuti: 1 špetka muškátového oříšku

Příprava:

  1. Nasaďte do mixéru metlu.
  2. Do mixéru přidejte brambory, mléko, máslo a sůl (podle chuti muškátový oříšek) a vše vařte 25 minut při 100 °C na rychlost 1.
  3. Pokud kostky brambor poté ještě nejsou zcela měkké, prodlužte dobu vaření o 2–3 minuty.
  4. Vezměte na vědomí, že doba vaření se může lišit v závislosti na odrůdě brambor a velikosti kostek.

Poznámka: v žádném případě nezvyšujte rychlost, jinak může pyré získat lepkavou konzistenci!